Polufinale play-offa u košarci

Sinoć u atmosferi za pamćenje, u drugoj polufinalnoj utakmici play-offa u Prizrenu "Sigkos Bashkimi" – "Sigal Prishtina" 66:62 (1:1 u seriji). Večeras drugi susret drugog polufinala kk "RTV 21" - kk "Peja" (0:1) u seriji do dvije pobjede.

U sinoć odigranoj revanš utakmici polufinalne serije ovogodišnjeg doigravanja u pllay-offu košarkaši prizrenskog kk "Bashkimi Sigkos" su u predivnoj sportskoj atmosferi pobijedili velikog favorita i višestrukog šampiona Kosova, ekipu kk "Sigal Prishtine" sa 66:62 te izjednačili u seriji koja se igra na dvije pobjede na 1:1 i omogućili svim ljubiteljima košarke u gradu kraj Bistrice da u majstorici mogu navijati i nadati se da  "narandžasti" prođu u veliko finale. 
Mnogi ljubitelji košarke na Kosovu ali i oni širom svijeta mogli su sinoć uživati u košarkaškoj predstavi koju su pružili košarkaši obje ekipe igrajući do posljednjeg daha.
I  kada su mnogi već otpisali "narandžaste" iz Prizrena proradili su oni koji svakako zaslužuju svaku pohvalu za svoju igru i  zalaganje tokom čitave sezone a to su domaći "stranci", tj. Amerikanci Johnson i  Dawson te Litvanac Uzas kao i  mladi Hasani koji su sinoć odigrali bez greške. Oni su nošeni frenetičnim navijanjem popularnih "Arpadžika" savladali velikog rivala te dobili kakvu-takvu šansu za prolaz u finale. Majtorica će se igrati u subotu ili nedjelju dok se drugi susret drugog polufinala izmeđ ekipa kk "Peja" i  kk "RTV 21" igra večeras u seriji u kojoj Pećanci vode sa 1:0.
Sinoć se od samog početka utakmice u Prizrenu vidjelo da su domaći košarkaši, svjesni da im ovo može biti posljednja utakmica u ovoj sezoni, krenuli na sve ili ništa. Rezultatska klackalica koš za košem obilježila je prvi dio susreta jer se u prvoj četvrtini rezultat bio 18:16 za domaće a na kraju poluvremena 39:37 što samo po sebi govori da je igra bila vrlo izjednačena te da se na nestrpljenjem očekivao nastavak susreta. U tom periodu igre istakli su se pomenuti Uzas, Hasani i  Dawson  koji su zajedno postigli po 6 poena i koji su svojim kosevima držali distancu dok su kod gostiju boji bili kapiten Azemi sa 7 poena te Breca i  Rugova sa po 5 poena. 
Počinje drugo poluvrijeme i  to treća četvrina u kojoj  je, po navici i svim ovosezonskim statistikama, ekipa kk "Sigal Prishtine" poznata da "melje" svoje protivnike i onda lagano privodi utakmicu kraju i to u svoju korist. No ovoga puta je domaći trener Vugdalić nadmudrio trenera gostujuće ekipe poslavši na parket nižu postavu te raspoložive bekove koji su trojkama "razbili" goste te je u jednom trenutku na semaforu stajalo 60:47 odnosno +13 za domaće gdje se istakao domaći košarkaš sa brojem 13 Hasani postigavši tri trojke zaredom. I umjesto da  utakmicu polako privedu kraju "narandžasti" nerezonski šutiraju za tri poena te vrlo slabo igraju odbranu i u prvih pet minuta ne postižu koš što su gostujući košarkaći kaznili te stigli na poen razlike 60:59 te se u samu završnicu ulazi sa velikom nervozom kojoj je doprinjela i  sudijska trojka sa par neshvatljivih sudijskih odluka na štetu domaće ekipe, čime su bili pozdravljeni od publike koncertom zvižduka. 
No minut odmora koji je zatražio trener domaćih Vigdalić, čini se u pravom trenutku, kao da je "probudio" ekipu iz Prizrena a posebno Amerikanca Johsona koji preuzima stvar u svoje ruke te sa dvije trojke i dva solo ulaza pod koš gostiju postiže značajne poene koji domaće navijaće dovodi do delirijuma i pruža svojoj ekipi šansu za pobjedu. To se upravo ostvaruje slobodnim bacanjima Uzasa te je slavlje domaćih moglo da počne.
Na kraju utakmice su domaći košarkaši napravili počasni krug po parketu te bili burno pozdravljeni od svojih vjernih navijača "Arpadžika" koji za sinoćnje navijanje zaslužuju svaku pohvalu jer su i navijali i pjevali čitavu utakmicu bez ikakvih incidenata ili provokacija. Tako je ekipa iz Prizrena došla do neke mini čanse, reklo bi se, za prolaz u finale gdje će igrati majstoricu u Prištini u kojoj su "plavo bijeli" veliki favoriti. Po nekim najavama iz rukovodstva kluba očekuje se i velika podrška navijača iz Prizrena jer će se organizirati prevoz za njih te će "narandžasti" imati podršku za prolaz do finala. 
Statistika druge plufinalne utakmice:
Kk "Sigkos Bashkimi" - kk "Sigal Prishtina"  66:62;
Hala sportova "Sezair Suroi" –Prizren; gledalaca: 1500; Sudije: Kurshumliu, Vula, Mehmeti;
Pet ličnih grešaka: Edmond Azemi (kk "Sigal Prishtina");
Sigkos Bashkimi: Perzhella, Morina 3, Hyda , Spaqi 6, Johsnon 18, Ajazaj 2, Uzas 12, Hasani 13, Dawson 13, Merovci 3.
Trener: Muharem Vugdalic;
Sigal Prishtina: Azemi 15, Mustafa, Binxhija, F.Rugova 20, Kuraja, G.Rugova 16, Breca 3, Podvorica, Mekaj, McLain 8, Terell.
Trener: Ahmet Kandemir.
Rekli su nakon utakmice:
Muharem Vugdalić, trener kk "Sigkos Bashkimi":
- Ovo je bila veoma dobra utakmica sa puno jakih odbrana na ivici faula. Moji košarkaši su odigrali maksimalno uz pojaćanu odbranu te smo stigli do značajne pobjede jer ovdje u Prizrenu nas teško može neko dobiti. U Prištini ce domaća ekipa imati veći pritisak jer su u ulozi favorita a mi ćemo igrati rasterećeno te čekati svoju šansu za pobjedu. Nama ostaje da se dobro odmorimo do te utakmice.
Fisnik Rugova, košarkaš kk "Sigal Prishtina":
Treća četvrtina je bila fatalna za nas. Neshvatljivo smo loše ušli u drugo poluvrijeme i  primili puno koševa. Pokušali smo se "izvaditi" u četvrtoj četvrtini no nismo uspjeli. Mislim da smo ipak veliki favoriti na našem parketu i  da ćemo proći do finala...