Foto: BotaSot/ Sigal Prishtina:Peja 55:54

U posljednjih nekoliko godina finale Kupa Kosova u Prizrenu je odigrano na nivou evropskih košarkaških utakmica. Finale je privuklo veliki broj navijača iz Peći i Prištine a Prištevcima su pomogli i navijači iz Prizrena koji su u vrlo uzbudljivoj košarkaškoj predstavi doprinjeli pravom spektaklu u kojem su se bolje snašli košarkaši "Sigal Prishtine" te pobijedili sa 55:54.

Ponovo je famozni Dardan Berisha najbolji košarkaš ekipe iz Peći imao šansu da svojoj ekipi donese pehar u posljednjoj sekundi kada je šutirao trojku no ovoga puta bio je neprecizan pa je pehar za pobjednika Kupa Kosova otišao u ruke najtrofejnijeg košarkaškog kluba na Kosovu, kk "Sigal Prishtina" i to po deveti put, reklo bi se, sasvim zasluženo. Jedino u prvoj četvrtini košarkaši kk "Peja" su bili bolji zahvaljujući  Samiru Šaptahoviću i njegovoj virtuoznosti u vođenju lopte no u nastavku susreta sve je bilo u znaku "bijelih" iz Prištine koji su sve vrijeme bili u vodstvu. 
Na kraju su i "žuti" iz Peći mogli do pobjede no kako smo istakli Dardan Berisha nije bio precizan u šutu za tri poena. U ekipi iz Prištine najbolji strijelac Amerikanac Akida McLain sa 17 poena, kod Pećanaca najbolji takođe Amerikanac Cyril Awere sa 19 poena te Berisha sa 10 i Šaptahović sa devet poena.
Uslijedilo je veliko slavlje košarkaša iz Prištine kao i njihovih vjernih navijača "Plisat", koji su slavlje zbog osvajanja Kupa Kosova nastavili pri povratku u Prištinu do ranih jutarnjih časova. 
Ovo je inače ukupno 22. trofej za ovaj klub, gdje su osvojili i osam titula prvaka Kosova, devet puta Kup Kosova, četiri puta regionalni Kup kao i jedan Super-Kup. Na svečanoj dodjeli nagrada, pored košarkaških zvaničnika iz FBK (Košarkaški Savez Kosova), dodjeli priznanjaje prisustvovao i ministar za kulturu, omladinu i sport u Vladi Kosova Memlji Krasniqi koji je bio zadovoljan prikazanom košarkaškom predstavom te ponašanjem navijača koji su, ovog puta, bili daleko korektniji i raspoloženiji nego u prošlim utakmicama. 
Svakako da će biti vrlo interesantno u samoj završnici play-offa za prvaka države što je pokazala i sinoćnja utakmica u kojoj su Pećanci bili favoriti, a nisu uspjeli osvojiti Kup Kosova. Inače play-off za košarkaše počinje već krajem ove nedjelje u kojoj učestvuju četiri prvoplasirane ekipe na tablici po sistemu, prvi sa četvrtim a drugi sa trećim a igraće se do dvije pobjede.
Statistika finalne utakmice ovogodišnjeg Kupa Kosova:
Sigal Prishtina-Peja 55:54;
Hala sportova "Sezair Suroi" u Prizrenu. 
Gledalaca: preko 3000;
Sudije: Kurshumliu, Rifati, Mumini.
Sigal Prishtina:
Azemi 6, Mustafi, Binxhija, F.Rugova 6, Kuraja, G.Rugova 9, Breca 8, Podvorica, Gerxhalliju, Mekaj, McLain 17, Terell 9.
Trener: Ahmet Kandemir.
Peja:
Shaptahoviq 9, Radoni, V.Grapci, Mutombo, Veseli 8, R.Grapci, Shima 6, Berisha 10, Qallaku, Luca, Awero 19, Mazreku 2.
Trener:Rudolf Jugo
Rekli su nam nakon utakmice:
Samir Šaptahović, košarkaš kk "Peja":
Čestitam ekipi iz Prištine na zasluženu pobjedu. Mislim da smo se umorili u polufinalu protiv Prizrenaca što se osjetilo u našoj igri. Jednostavno, večeras nismo imali sportske sreće.
Edmond Azemi, košarkaš i kapiten kk "Sigal Prishtina":
Puno sreće smo imali u finišu utakmice jer da je fenomenalni Berisha postigao trojku bili bismo nesrećni jer smo se mnogo pripremali i fizički i psihički za ovo finale. Posebnu zahvalnost dugujemo našim vjernim navijačima koji su tokom čitave sezone uz nas. Ovaj Kup poklanjamo njima...