Pećanci za pola koša finalisti Kupa Kosova

U drugom polufinalu završnice Kupa Kosova u Prizrenu je sinoć odigran veliki košarkaski duel u kome su svi ljubitelji košarke mogli uživati. Pred rekordnim brojem gledalaca i pored direktnog TV-prenosa na Radio-televiziji Kosova, košarkasi domaćeg KK "Sigkos Bashkimija" i gostiju iz Peći ponudili su ljubiteljima košarke izvrsnu utakmicu dostojnu takmičenja evropskih šampiona u košarci.

Svi istinski ljubitelji košarke mogli su sinoć uživati u pravoj predstavi i  košarkaskoj drami u kojoj je bilo i zakucavanja, raznovrsnosti u igri kako u napadu tako i u odbrani, puno bnlokada ali i  svađe sa sudijama koji su svoj posao obavili bez ijedne greške. Na tribinama duel vjernih navijača obeju ekipa, domaćih "Arpadžika" te gostujućih “Shqiponjat” koji su malo pjevali i navijali a više se prepucavali. Na terenu rat nerava igrača obje ekipe te veliki rezultatski preokreti. No krenimo redom…
Najpre je ekipa KK "Peja", koja ove godine ima najbolju i najjaču ekipu te su zasluženo na vrhu tabele održali čas iz košarke domaćim igračima te poveli u prvoj četvrtini  sa 15:8 te tako istakli da nisu došli u Prizren da bi odigrali epizodnu ulogu. Slično se dešava i  u drugoj četvrtini kada za goste ponajbolje igra centar Blerim Mazreku koji u tom periodu postiže čak 12 poena a za domaće se konacno “budi” krilni centar Merovci koji u saradnji sa kapitenom domaćih Spaqijem odrzava koliko-toliko distancu te se na odmor odlazi sa pet pogodaka više u korist gostujuće ekipe.
Dolazi period igre kada domaći košarkasi nalaze sebe i pokazuju zašto su hit ovog prvenstva. Razigrali su se sjajni Amerikanci u domaćoj ekipi, centar Dawson i bek Johnson koji zasipaju koš gostiju iz svih pozicija, no najzaslužniji za ubjedljivo vođstvo domaćih  je Litvanac u redovima narandžastih, Rokas Uzas koji pogađa četiri trojke zaredom, te se rezultat prelama u korist domaćina koji vode sa 54:46 na samom početku završnice utakmice. Tada su košarkasi domaće ekipe igrali srcem i  junački se borili sa ekipom koja ove godine ima sastav koji bi mogao igrati sa bilo kojom ekipom iz država u regionu, počevši od sjajnih bekova Berishe i  Saptahovića te krilnog centra Shime kao i  centara Mazrekua i  Qallakua.
Počinje četvrta četvrtina u kojoj ponovo domaći igrači drže rezultantsku distancu i čini se da je utakmica riješena no tako ne misle gostujući košarkaši koji upornom igrom čovjek na čovjeka polako sustižu rezultat te se u samu završnicu ulazi vrlo nervozno jer griješe i jedni i  drugi. U tom periodu igre bilo je i  puno prekida zbog velike vlažnosti vazduha u pretrpanoj hali te klizavog parketa kao i pune ruke posla za redare zbog ubačenih predmeta sa tribina. U jedom je trenutku utakmica bila na ivici prekida tako da ova posljednja četvrina traje oko 30 minuta. I onda sportska sreća okreće leđa domaćoj ekipi. Na minut i 45 sekundi do kraja domaći vode sa dva poena razlike, a kad je dosuđenja tehnička greška gostujućem treneru Rudolfu Jugu zbog prigovora činili se da će domaća ekipa proći u finale. Onda dva slobodna bacanja koja promasuje Johnson  pa onda ponovo u napadu faul za domaće gdje na crtu za slobodna bacanja izlazi i  drugi Amerikanac domaćih Dawson, no i on promašuje oba bacanja i  tada gosti kreću na sve ili ništa jer je ostalo samo dvadesetak sekundi za posljednji napad u kojem prvo Samir Saptahović promašuje za tri poena gdje se lopta odbija do reprezentativca Poljske koji je do tog trenutka bio praktično nevidljiv, šutira sa distance i  postize trojku i  nastaje delirijum uzbuđenja na strani gdje su se nalazili gostujući navijači. Ostalo je još pet sekundi za napad Bashkimija ali se košarkaši nisu snašli i gosti, sa puno sreće, pobjeđuju sa pola koša razlike. U finalu ih sutra u Prizrenu očekuje ekipa KK “Sigal Prishtina”.
Nakon utakmice puno tuča van sportske hale pa i nekoliko slomljenih stakala na automobilima iz Peći, što daje negativnu sliku ove sportske price o derbiju o kome će se dugo pričati. 
KK "Sigkos Bashkimi"- KK "Peja" 63:64;
Hala Sportova "Sezair Suroi" - Prizren 
Gledalaca: oko 3000
Sudije: Vula, Mehmeti, Kurshumliu
Pet ličnih gesaka: Blerim Mazreku - "Peja"
"Sigkos Bashkimi": Pershella, Morina, Hyda, Spaqi 3, Johnson 14, Ajazaj, Uzas 18, Karanezi, Biraj, Hasani 10 ,Dawson 8, Merovci 10. Trener: Muharem Vugdaliq;
"Peja": Shaptahovic 10, Radoni 3, V.Grapci, Mutombo, Veseli 13, R.Grapci, Shima 3, Berisha 15, Qallaku, Gashi, Awero, Mazreku 20. Trener: Rudolf Jugo.
Valentin Spaqi, kapiten KK "Sigkos Bashkimi"
Imali smo pobjedu u rukama ali nismo imali sportske sreće. Imali smo čak četiri slobodna bacanja u samom finišu i  sve smo promašili što je kaznio fenomenalni Berisha. Hvala vjernim navijačima za odlično navijanje. Žao mi je onih mlađih jer sam nakon utakmice vidio puno suznih očiju no biće bolje, idemo dalje i  vjerujemo u sebe pred plej-of koji nas očekuje sa istim protivnikom.
Dardan Berisha, KK "Peja"
Ovo je noćas bila fenomenalna utakmica u kojoj su navijači obeju ekipa napravili ambijent za pamćenje. Imali smo puno srece u finišu utakmice jer me cijelo veče nije htio šut ali sve se vratilo onom trojkom za našu pobjedu. Očekujem sličnu igru  u finalu i   osvajanje Kupa Kosova…
Da li će tako i biti ostaje da se vidi u sutrašnjem finalu Kupa Kosova gdje će se od 20 časova i 15 minuta sastati dvije trenutno najbolje kosovske košarkaske ekipe KK “Peja” iz Peći i KK “Sigal Prishtina”.