WHITE HEROJ CELTICSA

Košarkaši Bostona došli su na prag historijskog uspjeha u NBA ligi i nakon što su sinoć pobijedili Miami rezultatom 104:103 i poravnali na 3-3 u seriji, u sedmom meču i majstorici imat će šansu da postavu prvi tim ikad u najjačoj ligi svijeta koji je prošao dalje nakon što je imao zaostatak od 3-0 u pobjedama.

U sinoćnjem dramatičnom meču Bostonu je pobjedu donio Derrick White poenom koji je postigao u posljednjoj sekundi utakmice i to nakon što je uhvatio loptu poslije promašaja Smarta. Ušunjao se ispod koša Miamija, iskoristio nepažnju domaćih igrača i onda pogodio za muk u dvorani Kaseya i tugu za više od 20.000 navijača Heata.

Što se tiče toka sinoćnje utakmice, Boston je bio taj koji je imao vodstvo gotovo tokom čitavog meča, čak je ona u finišu meča iznosila i 10 poena i činilo se da će Miami bez drame doživjeti poraz (98:88), no vratili su se, tri sekunde prije kraja čak imali i prednost od 103:102, ali onda se desila spomenuta situacija koja je odlučila pobjednika.

Boston je do pobjede nosio Tatum sa 31 ubačenim poenom, 12 skokova i pet asistencija, a pratio ga je Brown s ubačenih 26 poena i 10 skokova te Smart koji je ubacio 21 poen. U poraženoj ekipi istakao se Butler koji je ubacio 24 poena uz 11 skokova i osam asistencija.

Ovom pobjedom Boston je postao tek četvrta ekipa u historiji koja je uspjela u play-offu NBA lige nadoknaditi zaostatak od 3:0 i igrati majstoricu, ali niko od 150 ekipa do sada nije uspio doći do potpunog preokreta.

Odlučujuća utakmica za plasman u finale protiv Devera igra se u noći s ponedjeljka na utorak u 2:30 sati po srednjoevropskom vremenu.