MVP finala

Denver će, nakon pobjede 4-0 u konferencijskom finalu protiv Lakersa, za NBA naslov igrati protiv boljeg iz serije Bostona i Miamija, u kojoj tim sa Floride vodi 3-0 u pobjedama.

Košarkaši Denver Nuggetsa pobijedili su u gostima Los Angeles Lakerse rezultatom 113:111, čime su se maksimalnim rezultatom 4-0 plasirali u veliko finale NBA lige.

Nikola Jokić pružio je još jednu fenomenalnu partiju i za 43 minuta na terenu ostvario triple-double učinak – 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija. Postigao je i koš za pobjedu 50 sekundi pre kraja te proglašen za MVP igrača finala Zapadne konferencije NBA lige.

Oborio Chamberlainov rekord

Ovo je Jokiću bio osmi triple-double u play-off seriji, čime je oborio 56 godina star rekord legendarnog Wilta Chamberlaina.

U redovima Lakersa izvanrednu partiju pružio je LeBron James, koji je igrao svih 48 minuta i postigao 40 poena, imao 10 skokova i devet asistencija.

Denver će u finalu NBA lige igrati protiv boljeg iz serije Bostona i Miamija, u kojoj tim sa Floride vodi 3-0 u pobjedama.

Jokić: Samo sam prvi među jednakima

Upitan nakon utakmice što mu znači priznanje za najkorisnijeg igrača finala Zapadne konferencije NBA lige, Jokić je priznao kako bi trofej trebao pripasti njegovim saigračima i trenerima.

“Oni su me doveli u ovu situaciju. Samo sam prvi među jednakima i srećan sam da smo zajedno pobeđivali i činili ovako nešto”, poručio je Jokić.

Srpski košarkaš je odgovorio i na pitanje šta misli o nagradi za najboljeg igrača sezone (MVP), koja je pripala centru Philadelphije Joelu Embiidu.

“Ne razmišljam više o tome. Ljudi misle i govore da Embiid nije trebalo da je dobije, ali ja ne mislim tako. Mislim da je zaslužio. Ako ste gledali, igrao je moćnu košarku tokom čitave sezone i mislim da je igrao neverovatno u svakoj utakmici”, odgovorio je Jokić.