Svjetska košarkaška organizacija (FIBA) dodijelila je domaćinstvo Svjetskog košarkaškog prvenstva za muškarce 2027. godine Kataru, dok će se Svjetsko prvenstvo za košarkašice, koje je na programu godinu dana ranije, igrati u Njemačkoj.

FIBA je priopćila kako će se sve utakmica muškog turnira na kojem će nastupiti 32 reprezentacije, igrati u Dohi, glavnom gradu Katara.

Kao jedan od razloga zašto je domaćinstvo dodijeljeno Kataru navedena je dobra povezanost direktnim letovima Dohe s većinom zemalja, potencijalnim sudionicima SP-a, kao i suvremeni sustav javnog transporta u tom gradu.

U prilog katarskoj kandidaturu ide i to što su sve dvorane u kojima će se igrati već izgrađene uz široku primjenu „zelenih tehnologija“, a to će pomoći da SP 2027. bude događaj s „ugljičnom neutralnosti“, navela je FIBA.

Što se tiče SP-a za košarkašice, njih će ugostiti Berlin, a igrat će se u Areni Berlin i dvorani Max-Schmeling. Njemačka će tako drugi put u povijesti ugostiti najbolje košarkašice svijeta, nakon 1998. godine.

Na SP-u 2026. godine po prvi put nastupit će 16 najboljih ženskih reprezentacija.