Nevjerovatna priča

Košarkaši LA Lakersa savladali su New Orleans nakon produžetaka sa 120:117.

Junak meča bio LeBron James, niti neka druga zvijezda u timu, već momak koji je svojevremeno, ne tako davno, za život zarađivao radeći i na groblju, i kao dostavljač hrane.

U pitanju je Matt Ryan koji je mjestu u timu izborio zbog povreda vodećih igrača.

On je u poslednjoj sekundi regularnog dijela meča pogodio nevjerovatno težak šut, trojku iz samog ugla na dodavanje saigrača iz auta, za 111:111 i produžetak koji je Lakersima donio ostanak u životu i na kraju pobjedu u dodatnom vremenu.

Ryan je meč završio sa 11 poena, trojke je šutirao 3/9, ovu posljednju će naravno pamtiti dok je živ i ona je na neki način stigla kao nagrada za sav dosadašnji trud i odricanje ovog momka.

Njegova priča je, manje-više, poznata sportskoj javnosti. Matt je tek ove godine, u aprilu, debitovao u NBA ligi u dresu Bostona, ubacio je jednu trojku Memphisu za pet minuta, i to je praktično bilo sve što je učionio u dresu Celticsa. Za Lakerse je potpisao tek nedavno, 26. septembra.

Dvadesetpetogodišnjak je koledžu nastupao za tri različita tima. Dvije je godine proveo u čuvenom Notre Dameu, jednu sezonu je bio u Vanderbiltu, a onda i u Chattanoogi na završnoj godini. Nije izabran na NBA draftu 2020. godine i tako se udaljio od profesionalne košarke.

Zaposlio se, a najsigurniji izbor je bio da uđe u porodični biznis. Tako je počeo da radi kod djeda na groblju, ali i u firmi koja se bavi razvozom hrane.

Prve sedmice na groblju je čistio ukrase od božićnih dekoracija. Bilo je priično hladno pa je nosio čak i pidžame ispod odjeće. Tada je ručao i večerao u svom automobilu, a ponekad su njegov mlađi brat ili najbolji prijatelj išli sa njim.

- Postao sam pomalo zavisan od porodice. Zaradio sam 1.000 dolara prve sedmice - iskren je Ryan.

Tokom oktobra 2021. godine igrao je za Grand Rapids Gold kada je ponovo bio na oku NBA klubovima, Boston Celticsi su mu ponudili dvosmjerni ugovor, a onda je na kraju zapao za oko Lakersima i upao u tim.

Faktor