NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan 1964. godine u Šibeniku je rođen Dražen Petrović, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Na žalost, život košarkaškog Mocarta prekinut je 7. juna 1993. u saobraćajnoj nesreći kod Ingolštata u Njemačkoj, kada je imao 29 godina.

Posljednju utakmicu odigrao je za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske vratila avionom, ali je Dražen Petrović na put krenuo automobilom sa djevojkom, njemačkom manekenkom Klarom Šalantzi koja je bila za volanom.

Klara je vozila crveni golf, a Dražen je spavao na mjestu suvozača. Oni su udarili u kamion koji se isprečio na putu, a Klara ga nije vidjela pošto je bila slaba vidljivost.

Dražen Petrović je poginuo, a Klara je prošla sa povredama. U automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sedela na zadnjem sjedištu i zadobila teške povrede, ali se oporavila.

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlad vozač, sa malo iskustva, i u takvoj situaciji nije baš mogla najbolje da se snađe. Zakucala se u šleper koji se preprečio na putu brzinom većom od 160 kilometara na sat. Nije čak uspjela ni da reaguje, nije kočila. I da je pokušala da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo sobzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je uslijedio strašan udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevu mjestu, poginuo", prepričavao je za hrvatske medije policajac Binder koji je prvi došao na mjesto nesreće.

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dvije evropske titule.

Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na SP 1990. i bronzu na SP 1986. Sa Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na EP, kao i srebro i bronzu na OI. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na OI 1992. u Barseloni.

Ostaće upamćen i po tome što je na jednom meču postigao 112 poena.

Najveću nagradu nakon smrti Petrović je dobio prijemom u Kuću slavnih u Springfildu, a dobio je i spomenik u Lozani.

Najbolji Evropljanin svih vremena

Specijalizovani košarkaški sajt HoopsHype.com napravio je listu 15 najboljih evropskih košarkaša koju predvodi Dražen Petrović. Na listi se nalaze po tri srpska, hrvatska i španska košarkaša, te po jedan Rus, Francuz, Grk, Ukrajinac, Nijemac i Litvanac.

Top 15 evropskih igrača:

1. Dražen Petrović (Hrvatska) - šampion Evrope i svijeta, dva puta osvajao Evroligu, dvije srebrne medalje na OI

2. Toni Parker (Francuska) - tri puta šampion NBA, srebrna medalja na EP

3. Arvidas Sabonis (Litvanija) - evropski, svjetski i olimpijski šampion, osvajač EL

4. Dejan Bodiroga (Srbija) - dvostruki šampion svijeta, trostruki Evrope, srebrno na OI, dva puta EL, dva puta EL F4 MVP

5. Dirk Novicki (Njemačka) - NBA šampion, NBA MVP, bronza na SP, srebro na EP, MVP Eurobasketa

6. Pau Gasol (Španija)

7. Toni Kukoč (Hrvatska)

8. Predrag Danilović (Srbija)

9. Huan Karlos Navaro (Španija)

10. Andrej Kirilenko (Rusija)

11. Dimitris Dijamantidis (Grčka)

12. Mark Gasol (Španija)

13. Aleksandar Đorđević (Srbija)

14. Aleksandar Volkov (Ukrajina)

15. Dino Rađa (Hrvatska)