Eurobasket 2022

Eurobasket u Berlinu ulazi u završnicu. Danas zvanično počinje i podjela medalja.

Na rasporedu su dva polufinalna susreta, a pobjednici će osigurati medalju i pobjedničko postolje, odnosno bitku za zlatnu medalju.

Od 17.15 sati na rasporedu je duel između Poljske i Francuske. Poljaci su preksinoć priredili veliku senzaciju i izbacili, to tada aktuelnog prvaka Evrope - Sloveniju.

S druge strane, Francuzi se "provlače" u nokaut fazu, u osmini i četvrtini finala protiv Turske i Italije dobili su praktično izgubljene utakmice. A svima je jasno da na velikim takmičenjima, nakon "spašavanja iz mrtvih", takve reprezentacije odu do kraja... Poljska i Francuska do sada su igrale tri meča i u sva tri slavila su Trikolori.

Pravi klasik igra se od 20.30 sati u kojem će snage odmjeriti Njemačka i Španija. Domaći, nošeni sjajnom podrškom sa tribina, igraju sjajan turnir. I Furija je iznenadila mnoge i kao favorit iz sjene cilja na najviši plasman.

Zanimljivo, Njemačka skoro 17 godina čeka na pobjedu protiv Španije. Posljednji trijumf upisali su 24. septembra 2005. godine.

Poraženi iz današnjih mečeva u nedjelju (17.15 sati) će igrati meč za bronzu, dok je finale zakazano za 20.30 sati. Utakmice Eurobasketa možete gledati na Sport Klubu.

Parovi polufinala

Poljska - Francuska (17.15 sati)
Njemačka - Španija (20.30 sati)

Faktor