EUROBASKET

U posljednjem meču 1. kola grupe B na Evropskom prvenstva u košarci domaćin Njemačka savladala je Francusku rezultatom 76:63.

Nijemci su bolje ušli u ovaj meč te nakon prve četvrtine imali prednost od +4 (13:17). I u drugoj četvrtini Njemačka je bila konkretnija i bolje je igrala, te je na poluvrijeme otišla sa 38:31.

Odličnom odbranom Njemačka na ulazu u posljednju dionicu stigla do +14. Do kraja utakmice Nijemci su sačuvali prednost, te na kraju slavili rezultatom 76:63.

U redovima Njemačke najefikasniji bio je Thieman sa 14 poena, a pratili su ga Lo i Giffey sa po 13 poena, s druge strane kod Francuske najbolji pojedinci bili su Yabusele sa 18 poena i Gobert sa 11 poena.

Njemačka je naredni protivnik Bosne i Hercegovine u Grupi B. Ta utakmica igra se u subotu s početkom u 14,30 sati.


Penzionisan dres Nowitzkog


Košarkaška reprezentacije Njemačke povukla je iz upotrebe dres s brojem 14 u čast legendarnog njemačkog košarkaška Dirka Nowitzkog.

Publika u Lanxess Areni prije meča Njemačka-Francuska skandirala je “MVP, MVP i MVP!” na svaku pomen istinske košarkaške legende.

Veliki Nowitzki odigrao je u dresu svog nacionalnog tima 153 meča u kojima je postigao 3.045 poena. Tridesetsedmogodišnji igrač je 1997. debitovao je za nacionalni sastav.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier obratio se prisutnima u prepunoj dvorani.

“Uvijek ćeš biti naš broj 14 u reprezentaciji! Dirk Nowitzki, fascinirao si milione obožavatelja svojom igrom. Tvoja predanost daje mnogim ljudima i snagu i nadu. Hvala ti puno od svih nas”.