Sovjeti na čelu

Dugogodišnja tradicija Evropskog prvenstva u košarci započela je davne 1935. godine u Švicarskoj i od tada se takmičenje održavalo svake dvije godine, s izuzetkom razdoblja Drugog svjetskog rata.

Nedodirljivi Sovjeti
Najviše naslova, njih čak 14 ima Sovjetski savez, dok se bivša Jugoslavija može pohvaliti s pet titula što je stavlja na drugo mjesto na historijskoj ljestvici.

Sve do izbijanja Drugog svjetskog rata evropskom košarkom su dominirale baltičke države. Prvi evropski prvak bila je Latvija koja je u Ženevi savladala Španiju, dok je sljedeća dva naslova osvojila Litva. Nakon okončanja najkrvavijeg vojnog sukoba u prošlom stoljeću dominaciju je preuzeo Sovjetski savez koji je za vrijeme svoga postojanja osvojio medalju na doslovno svakom turniru na kojemu je učestvovao. Pritom je u 21 nastupu osvojio čak 14 naslova čemu je dodao i tri srebrne i četiri bronzane medalje.

Jugoslavenska košarka se počela dizati početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, no na prvo zlato se trebalo čekati sve do 1973. kada je u finalu savladana Španija. To je označilo početak dominacije reprezentacije bivše države koja je do svoga raspada osvajala medalje na svim osim dva prvenstva, 1983. i 1985. godine kada je završavala na sedmom mjestu.

Velike promjene
Nakon pada komunizma došlo je do velikih promjena u evropskoj košarci. Nekadašnji giganti Sovjetski savez i Jugoslavija koji su osvojili sva osim tri takmičenja na kojima su nastupili prestali su postojati, a u Evropi se pojavilo mnoštvo novih država što je rezultiralo brojnim novim evropskim šampionima.

Prvo Evropsko prvenstvo u novom odnosu snaga osvojila je Njemačka, a kao nove sile izrasle su Francuska i Španija koje su došle do svojih prvih naslova. Od sljedbenica bivših država najbolje su se snašle, i dalje službeno Jugoslavija, ali zapravo Srbija i Crna Gora koje su zajedno osvojile tri zlata, te Litvanija i Rusija koje su po jednom sjele na evropski tron.

Pobjednik posljednjeg Eurobasketa 2017. bila je Slovenija, prije čega smo svjedočili dominaciji Španaca, koji su na prethodna četiri takmičenja osvojili tri zlata i jednu bronzu.