NBA

Zvijezda Philadelphia 76ersa James Harden neće aktivirati svoju opciju od 47 miliona dolara za još jednu sezonu kako bi omogućio klubu, u kojem se očekuje da će ostati, da se ojača, izvijestili su američki mediji u srijedu, a vijest su fanovi Sixersa dočekali s oduševljenjem.

Prema pisanju američkih medija, Harden, koji se pridružio ekipi u februaru iz Brooklyn Netsa, bio bi spreman primiti manju plaću nego što bi mogao zahtijevati. Izgledi da će se odlučiti tražiti duži, veći ugovor na tržištu na kojem nema mnogo opcija s 33 godine nisu baš veliki.

Philadelphia Inquirer najavljuje mogući dolazak PJ Tuckera, koji je igrao s Hardenom u Houstonu, kada je ondje generalni menadžer bio sadašnji predsjednik Philadelphije Daryl Morey. Harden (32) je proveo više od osam sezona u Houstonu prije nego što je razmjenom prešao u Netse u januaru 2021.

POSLJEDNJI LOV NA PRSTEN?
Prošlu sezonu, kada je prešao iz Brooklyna u Sixerse, u prosjeku je zabijao 22 koša i upisivao 10.3 asistencije u 65 utakmica. Philadelphia uprkos Hardenu i Joelu Embiidu nije prošla drugi krug doigravanja.

Nakon eliminacije protiv Miamija Harden je rekao da želi ostati u Philadelphiji i učiniti sve što može da pomogne momčadi da ojača. I član Washington Wizardsa Bradley Beal odbio je aktivirati svoju opciju za sljedeću sezonu, vrijednu 36.4 miliona dolara, da postane slobodan igrač.

GDJE ĆE BEAL?
Ovaj potez ne znači nužno da će Bealovo vrijeme u Washingtonu završiti nakon 10 sezona. Njegove opcije uključuju potpisivanje maksimalnog petogodišnjeg ugovora da ostane s Wizardsima ili sklapanje četverogodišnjeg ugovora s drugom ekipom kao neograničeno slobodan igrač.

Beal, koji je u utorak napunio 29 godina, trostruki je All-Star igrač koji je dvaput u sezoni u prosjeku postizao više od 30 poena po utakmici. Prošle sezone Beal je prosječno zabijao 23.2 koša uz 6.6 asistencija i 4.7 skokova u samo 40 utakmica.

U februaru je podvrgnut operaciji na lijevom zglobu, pri kraju regularne sezone. Beal, treći izbor na draftu 2013., ima prosjek karijere od 22.1 poena, 4.2 asistencije i 4.1 skoka u 645 utakmica s Washingtonom.