BEOGRAD DOMAĆIN

Finalni turnir košarkaške Eurolige počinje u četvrtak, 19. maja, u beogradskoj dvorani “Stark”.

Polufinalni parovi su spektakularni. U četvrtak od 18 sati snage će odmjeriti Olympiacos i Anadolu Efes, dok se od 21 sati sastaju Barcelona i Real Madrid. Finale je na rasporedu u subotu od 19. sati.

Završni turnir, koji je trebao biti održan u Berlinu, prebačen je u Beograd zbog rigoroznih pravila uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Po broju naslova u Evropi prednjači Real Madrid, koji je deset puta bio najbolji, zadnji put 2018. godine upravo u Beogradu.

Iza Olympiacosa i Anadolu Efesa je dugogodišnje rivalstvo. Ekipe su se do sada susrele 44 puta, a ishod je izjednačen na po 22 pobjede. Međutim, turski tim je dobio sedam od posljednjih osam duela, dok su Grci dobili posljednji u Pireju.

Olympiacos je početkom sezone bio kandidat za sami vrh Eurolige. Na kraju regularnog dijela takmičenja zauzeo je drugo mjesto i u četvrtfinalu je slavio protiv Monaca iskoristivši prednost domaćeg terena. Grčki tim je osvajao naslov prvaka tri puta (1997, 2012, 2013).

Anadolu Efes je prošle godine prvi put osvojio titulu prvaka savladavši Barcelonu u Kölnu. Sezonu je počeo loše i dugo nije izgledalo da će doći do četvrtfinala. Tek nakon što su iz takmičenja isključeni ruski klubovi, Efesu su otvorena vrata za plasman među osam najboljih. U četvrtfinalu su u četiri utakmice eliminisali Armani Milano.

O rivalstvu Barcelone i Real Madrida ne treba mnogo trošiti riječi. “El clasico” će biti održan treći put u historiji u završetku turnira Eurolige. Realu pogoduje podatak da je dobio dva od tri polufinala, dok je Barcelona pobijedila na zadnja četiri duela protiv Reala u Euroligi.

Real je u četvrtfinalu u tri meča savladao Maccabi Tel Aviv, dok je Barcelona bila bolja od Bayerna. Katalonci su regularni dio sezone okončali na prvom mjestu i važe za prvog favorita za podizanje pobjedničkog trofeja.