BURNO NA TERENU

Prednost Miami Heata na vrhu Istoka NBA lige gotovo se sasvim istopila nakon domaćeg poraza od desetkovanih Golden State Warriorsa 118:104, a nervoza se posebno vidjela tokom time-outa kada se Jimmy Butler verbalno sukobio s trenerom Erikom Spoelstrom i klupskom legendom Udonisom Haslemom te su ih suigrači morali razdvajati.

Navodno je sve započelo jer je Butler trenera izazvao na tuču. Snimak iz drugog kuta pokazuje Spoelstru kako Butleru govori: “Misliš da ću se tući s tobom?”, nakon čega Haslem suigraču kaže da će ga “prebiti”. Bilo je tu još vikanja i upiranja prstima, ali ostali igrači razdvojili su vruće glave i utakmica je nastavljena.

To se događalo tokom time-outa u trećoj četvrtini, usred serije Warriorsa, koji su drugo poluvrijeme otvorili s 19 uzastopnih poena i naizgled prelomili utakmicu koja je na velikom odmoru bila poravnata na 50 koševa sa svake strane.

Miami se vratio u utakmicu, čak i poveo na početku posljednje četvrtine, prije nego što su se gosti opet odvojili i uvjerljivo pobijedili.

Blamaža Miamija utoliko je veća što su Warriorsi igrali bez četvorice najboljih igrača – Stephena Curryja, Draymonda Greena, Klaya Thompsona i Andrea Iguodale.

Njihov izostanak nadoknadili su Jordan Poole s 30 te Andrew Wiggins, Jonathan Kuminga i Damion Lee, koji su redom zabili po 22 poena. Za Miami je Kyle Lowry ubacio 26, Bam Adebayo 25, a Butler 20 koševa.

Butler je u svim dosadašnjim klubovima pravio incidente, ponajviše zbog ogromne strasti prema igri i želje za pobjedama koje drugi možda nisu dijelili, no u Miamiju je našao dom i ekipu koja će ga prihvatiti takvoga kakav je. Ovo je prvi put u gotovo tri godine od dolaska u Heat da je bio dio javnog incidenta.