NBA

Luka Dončić je fenomenalni niz u februaru nastavio novom partijom kojom je potvrdio mjesto među najvećima u istoriji NBA lige.

To je uspio s 49 koševa, 15 skokova i 8 asistencija za pobjedu Dallasa nad New Orleansom 125:118. No, krenimo redom. Tačnije, od poluvremena, jer Dončić je već tada ostavio prvi u nizu pothvata za anale najjače lige.

Na polovici utakmice ubacio je 25 koševa uz 7 skokova i 5 asistencija. U zadnje tri sezone ili otkako je došao u NBA, Dončiću je ovo čak 15. poluvrijeme s učinkom 20/5/5 u najvažnijim kategorijama. Razmjere ovog podviga podcrtava što su u istom razdoblju ostale NBA superzvijezde to uspjele daleko manje puta od njega: Harden je imao 10, Westbrook 9, Giannis 7 i Jokić 6 takvih poluvremena. Osim toga, ovo je Dončiću čak treća utakmica od zadnje četiri u kojoj je već do poluvremena postigao 25 koševa.
  Međutim, Dončićev ukupni učinak dovodi ga među najveće ikad. Ovo mu je bila treća utakmica sezone s 45 koševa. Jedini igrač osim njega koji je to uspio u NBA ligi tokom 2021/22 je Stephen Curry, ali potrebno je naglasiti da je Dončić sve tri 45+ partije imao u samo zadnje četiri utakmice. Dončić je do ovog recentnog niza tek jednom u NBA karijeri uspio ubaciti 45 poena.

Sada ima ukupno četiri utakmice s barem 45 koševa, čime je preskočio Dirka Nowitzkog i probio se na prvo mjesto tablice igrača Dallasa koji su imali najviše takvih utakmica u karijeri. Taj rekord dijeli s Markom Aguirreom, ali je učinkom protiv Pelicansa izbio na prvo mjesto druge vječne liste Mavsa.

I to kako. Dončić je u zadnjih pet utakmica postigao 199 koševa, što je daleko najefikasniji niz u historiji Dallasa. Ono što daje posebnu draž ovom Dončićevom rekordu je to da ga je postavio tako da je srušio sebe samog. Točnije svoj do sada rekordni učinak od 186 koševa na pet utakmica zaredom u veljači prošle godine.

Konačno, Dončić je tek četvrti igrač u povijesti NBA koji je u istom mjesecu imao više od jedne 45/15/5 utakmice. To su prije njega uspjeli još samo Wilt Chamberlain, Elgin Baylor, Walt Bellamy, ali Dončić je prvi koji je ostvario ovaj pothvat još od siječnja 1966. Zadnji kojem je to uspjelo bio je Chamberlain. NBA je morao čekati čak 56 godina i jedan mjesec da mu se netko pridruži. Jedini koji je nakon više od pola stoljeća to uspio je Dončić.

OVDJE možete pogledati spektakularnu Dončićevu partiju protiv New Orleansa.

Rezultati NBA lige:

Charlotte – Miami 107:111 (p)
Brooklyn – Washington 103:117
New Orleans – Dallas 118:125
Milwaukee – Philadelphia 120:123
LA Clippers – Houston 142:111