LOŠA PARTIJA SAD

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država doživjeli su prvi poraz na Olimpijskim igrama još od 2004. godine, pošto je bolja bila Francuska rezultatom 76:83.

Danas su na rasporedu bila četiri meča košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju, a odmah smo dobili i veliki derbi između SAD-a i Francuske.

Amerikanci, veliki favoriti za trofej, mučili su se dosta, iako nije izgledalo tako nakon prvog poluvremena. Tvrdi Francuzi su u posljednju dionicu ušli sa plus šest, Dream team se vraća i dolazi do vodstva, no trojka Evana Fourniera donosi prednost ključnu za veliku pobjedu. Tu su Francuzi otišli na plus četiri, Amerikanci su se pokušali vratiti, no na kraju je zaostatak ostao samo još veći.

Upravo je Fournier vodio Francuze sa 28 poena i bio je igrač utakmice, dok je Rudy Gobert postigao 14 uz devet skokova. Kod Amerikanaca najraspoloženiji je bio Jrue Holiday sa 18 poena i sedam skokova.

Italija je na krilima Simonea Fontecchija slavila rezultatom 92:82 protiv Njemačke, dok je Češka rezutatom 84:78 bila bolja od Irana.

Dvije selekcije koje su sa velikim ambicijama došle u Tokio su odigrale svoj meč, a na kraju je Australija rezultatom 84:67 slavila protiv Nigerije.

Patty Mills je tradicionalno bio najbolji u Australiji sa 25 poena, a na drugoj strani Obi Emegano je postigao 12 poena.

Grupa A:
Češka – Iran 84:78
SAD – Francuska 76:83

Grupa B:
Australija – Nigerija 84:67
Italija – Njemačka 92:82