TRILER U KELNU

Anadolu Efes je postao drugi turski klub koji se okitio titulom Eurolige nakon trilera u finalu, u kojem su pobijedili Barcelonu rezultatom 86:81. Prvi turski klub koji je napravio ovaj uspjeh bio je Fenerbahce prije tri godine.

U prvoj dionici vodstvo se smjenjivalo, a u finišu ovog perioda uz pet poena Kurica Barcelona je otišla na +7 (22:15). Početkom druge četvrtine Katalonci su kratko prvi put došli do dvocifrene prendosti, ali Anadolu Efes se u potpunosti vratio i na poluvrijeme otišao sa tri poena prednosti (39:36).

Tokom treće dionice tuski tim je sigurno čuvao prednost i u posljednjih deset minuta ušao je sa sedam poena prednosti (65:58). Uz šest poena Mirotića na startu četvrtog perioda Barcelona je uspjela doći do izjednačenja rezultata, tako da se ušlo u triler završnicu. Potom je Anadolu Efes napravio seriju od 7:2 i “odlijepio” se na pet poena (79:74).

Micić je 1:22 prije kraja preuzeo odgovornost i pogodio za 81:76, a potom su igrači Barcelone napravili dvije greške u napadu. Larkin je nakon toga pogodio oba slobodna bacanja za 83:76. Iako se činilo da je sve gotovo, nije tako bilo.

Pogodio je Davies za dva poena, a na drugoj strani Micić je pogodio jedno slobodno bacanje. Barceloni je trebala brza trojka. Prilikom pokušaja šuta za tri poena Kuric je fauliran, a potom je pogodio sva tri slobodna bacanja za 84:81. Sedam sekundi prije kraja napravljen je faul nad Micićem, koji je pogodio oba slobodna bacanja. Higgins je na drugoj strani promašio za tri poena i završeno je 86:81.

Anadolu Efes je vodio do velikog trijumfa Micić sa 23 poena, pet asistencija i tri skoa. Larkin ga je pratio sa 21 poenom, tri asistencije i skokom. Sanli je imao učinak od 12 poena i dva skoka. U redovima Barcelone Higgins je ubacio 23 poena iz dva skoka i aistenciju. Kuric je dodao 18 poena, dvije asistencije i skok.

Autor: scsport.ba