NBA

Počeo je period u NBA ligi kada franšize mogu dogovarati ugovore sa slobodnim igračima.

Lakersi su se dogovorili s najboljim igračem s klupe u NBA ligi prošle sezone, Montrezlom Harrellom iz LA Clippersa, koji će potpisati dvogodišnji ugovor od 18 miliona dolara.

Harrell je imao najbolje prosjeke karijere od 18.6 poena i 7.1 skoka po utakmici u regularnoj sezoni ulazeći s klupe pa je zato osvojio nagradu za najboljeg šestog igrača godine. Ipak, u play-offu nije bio ni blizu te razine s prosjecima od 10.5 poena i 2.9 skokova po utakmici. Treba napomenuti kako je propustio veliki dio priprema za povratak sezoni nakon pauze zbog pandemije, a u bubble u Orlandu je došao nakon smrti bake.

Ipak, ostaje vidjeti kakvog Harrella su Lakersi dobili. Naime, ukupni +/- Clippersa s Harrellom na terenu u play-offu je bio -68, a dok je bio na klupi, Clippersi su imali +123. +/- je statistika koja prikazuje koliko je poena zabila jedna ekipa više ili manje od protivnika u trenucima dok je određeni igrač sjedio na klupi ili bio na terenu. Kada je spreman, Harrell donosi veliku energiju ekipi, bori se za svaku loptu, igra odličan pick and roll, a najviše problema ima s branjenjem većih centara.

S druge strane, Clippersi su dali Marcusu Morrisu ugovor od 64 miliona dolara za četiri godine pa tako vratili jednog krilnog centra, ali izgubili su još jednog bitnog igrača s klupe u JaMychalu Greenu koji je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 15 miliona dolara s Denver Nuggetsima.