Sin Zufera Avdije

Izraelski reprezentativac Deni Avdija (19) izabran je protekle noći kao deveti pik na NBA draftu od strane Washington Wizardsa.

U snimljenoj poruci, u kojoj je trebalo da se približi bolje NBA navijačima, Avdija je podsjetio da je njegov otac bivši košarkaš Zufer Avdija za koga je rekao da je "rođen na Kosovu, u Srbiji", što je odmah svima privuklo pažnju.

Avdija, koji ima i srpski pasoš po ocu koji je rođen u Prištini, i tokom igračkih dana bio je legenda Crvene Zvezde, stiže u Wizardse poslije kristalno jasne poruke.

"Izrael nije davao mnogo igrača u NBA i velika je čast predstavljati svoju zemlju. Uzbuđen sam i želim da unapredim svoju igru", rekao je Avdija u obraćanju nakon drafta i poručio da će učiniti sve da ih učini ponosnima.
Zufer Avdija je rođen u Prištini 1960. godine, gdje su živjeli njegovi roditelji. Porijeklom je iz Globočice kod Dragaša. Od malena se bavio sportom. Sa nepunih 15 godina najprije je trenirao fudbal i igrao za fudbalski klub GIK "Ramiz Sadiku" iz Prištine. Nepunu godinu dana bio je golman. Onda je samoinicijativno otišao u KK "Priština" tadašnji "REH Kosova-Elektrokosova". U klubu je počeo da trenira košarku te je samo poslje četiri mjeseca postao prvotimac. Prilikom gostovanja Crvene Zvezde u Prištini Zufer je na utakmici postiagao 30 koševa, gdje ga je zapazio trener Ranko Žeravica. Nedugo zatim ga angažuje i dovodi u Crvenu Zvezdu 1980. godine, gdje je igrao na poziciji krilnog centra. Nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je na Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Kolumbiji osvojio bronzanu medalju. Decenijama živi u Izraelu.