NIZ DISKUTABILNIH ODLUKA

Nevjerovatne scene vidjeli smo u Suzuki danas. Max Verstappen je odnio pobjedu u skraćenoj utrci i na kraju drugi put postao šampion Formule 1, iako ni sam nije znao kada je utrka završila te se pitao zbog čega mu je dodijeljen trofej.

Verstappen je imao priliku danas da osvoji drugi uzastopni trofej za prvaka Formule 1. Međutim, šanse su mu znatno smanjene nakon što je donesena odluka da se vozi skraćeno zbog užasnih uvjeta u Japanu.

Ipak, organizatori su donijeli odluku mimo pravilnika da dodijele pune bodove, tako da je Verstappen osvojio šampionsku titulu drugi put uzastopno.

Ni sam Nizozemac nije znao da je šampion te je zbunjeno pitao članove svog tima na koji način je osvojio titulu. Titulu mu je omogućio niz diskutabilnih odluka organizatora koji su na kraju oduzeli pet sekundi Leclercu i dodijelili mu titulu.

U utrci koja je vožena samo oko 40 minuta Verstappen se najbolje snašao i bez problema slavio. Iza njega je ostao Sergio Perez, a s drugog na treće mjesto oduzimanjem bodova prebačen je Charles Leclerc što je značilo titulu za Verstappena.

Utrka je prošla uz haos i uz nekoliko sati zakašnjenja. Prema planiranom, jutros u 7 sati vožena su tri kruga, a onda nakon udesa i katastrofe na stazi, vremenski uvjeti su se pogoršali i odlučeno je da se odgodi utrka.

Tom prilikom organizatori su napravili veliku grešku pošto je na cestu izašao kran, iako je bila smanjena vidljivost, ali je na svu sreću izbjegnuta katastrofa. Francuz Pierre Gasly udario je na cesti u reklamu i tada je definitivno utrka prekinuta.

Na skraćenoj utrci najbolje se snašao Max Verstappen koji je dominantnom vožnjom stigao do 12. pobjede ove sezone i 32. ukupno u karijeri. Ono najvažnije, nakon niza diskutabilnih odluka odbranio je titulu prvaka Formule 1.

Na četvrtom mjestu završio je Ocon, a slijede Hamilton, Vettel, Alonso, Russell, Latifi i Norris među vozačima koji su osvojili bodove.