PODIJELJENA ODLUKA SUDIJA

Ukrajinski bokser Oleksandar Usyk (35) odbranio je titulu svjetskog bokserskog prvaka pobijedivši u revanšu Britanca Anthonyja Joshuu (32) u saudijskoj Džedi.

Usyk je prije skoro godinu dana u Londonu pobijedio Joshuu i oduzeo mu pojaseve teške kategorije u verzijama WBA, IBF, IBO i WBO, a večerašnjom pobjedom dobio je i pojas Ring Magazina koji je ostao upražnjen odlaskom Tysona Furyja.

Prva runda protekla je ispitivanju snaga, ali je Usyk zadao nekoliko čistih udaraca protivniku. Joshua je ipak bio veoma agresivan od početka, te je u drugoj i trećoj rundi zadao nekoliko dobrih udaraca Ukrajincu.

U četvrtoj rundi vidjeli smo žestoku razmjenu na obje strane, ali Uysk je bio taj koji je pogodio nekoliko snažnih krošea. Joshua je u petoj rundi pokušao udarcima u tijelo naškoditi svom rivalu, što mu je donekle i uspjelo.

Usyk je pomalo iznenađujuće bio rezervisan, ali nije dozvoljavao rivalu da mu zada ozbiljnije udarce, dok je Joshua i dalje izgledao agilnije u šestoj runudi.

Kako je vrijeme odmicalo Joshui je ponestajalo snage, a Usyk je znalački kontrolisao borbu, znajući da Britancu treba neki magičan potez za pobjedu koji nije uspio izvesti u sedmoj i osmoj rundi.

U devetoj rundi Joshua je krenuo na sve ili ništa i odličnom serijom udaraca uzdrmao je Usyka koji je ipak izbjegao nokdaun.

Ukrajinac je u destoj rundi uzvratio dobrom serijom i do kraja je bio bolji, te je podijeljenom odlukom sudija (2:1) odbranio je titulu svjetskog prvaka.

Usyk je večeras došao do svoje 20. pobjede u karijeri u kojoj nema niti jednog poraza, dok je Joshua upisao treći poraz u karijeri u kojoj ima 24 pobjede.

Oba borca su za ulazak u ring zaradila pravo bogatstvo. Naime, Usyk i Joshua će ravnopravno podijeliti 150 miliona dolara, odnosno obojica će zaraditi po 75 miliona.