Olimpijska, svjetska, evropska prvakinja

Evropska džudo federacija objavila je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici da džudistkinja Majlinda Kelmendi odlazi u penziju.

"Nedostajaće nam njeni nastupi na takmičenjima, želimo joj puno uspjeha u budućim poduhvatima", saopšteno je iz Međunarodne džudo federacije.

Kelmendi važi za najuspešnijeg kosovskog sportistu.

Ona je 2014. godine proglašena najboljom džudistkinjom u svijetu u svim kategorijama. Zlatnu medalju na Olimpijskim igrama osvojila je 2016.

Pošto kosovski sportisti nisu mogli da se takmiče pod zastavom Kosova 2012. godine Majlinda Kelmendi je nastupala za Albaniju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Na Svjetskom prvenstvu 2013. godine u Rio de Ženeiro osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 52 kg pobjedivši u finalu domaću predstavnicu Eriku Mirandu.

Na Evropskom prvenstvu 2014, 2016, 2017. i 2019. godine osvojila je zlantu medalju.

Ima jednu zlatnu medalju sa IJF World Mastersa, a imala je i zapažene rezulta na Grand Slem turnirima gdje je osvojila četiri zlatne, po jednu srebrenu i bronzanu medalju.

Na Grand Prix turnirima osvojila je sedam zlatnih, po jednu srebrenu i bronzanu medalju.

Na Evropskom prvenstvu održanom u Kazanju 2016. godine osvojila je zlatnu medalju, te po drugi puta postala evropska prvakinja.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga odlikovala ju je 24. decembra 2014. "Predsjedničkom medaljom za zasluge".

Njen trener Driton Kuka rekao je da će Malinda Kelmendi ostati u klubu kako bi mladim sportistima prenijela znanje i iskustvo.