KOŠTALI GA IVIČNJACI

Nedjeljna utrka Formule 1 za Veliku nagradu Austrije pripala je vozaču Red Bulla Maxu Verstappenu, a iz Mercedesa su otkrili zašto je aktuelni šampion Lewis Hamilton završio tek na četvrom mjestu.

Hamilton je na startu nedjeljne utrke u Austriji nadoknadio jedno mjesto te je kasnije uspio proći i pored Landa Norrisa u McLarenu, međutim, najveći rival Max Verstappen se udaljavao. Stvari su postale gore za Hamiltona nakon kontakta s ivičnjakom u desetom zavoju staze Red Bull Ring.

"Čini se da je oštećenje karoserije na Lewisovom bolidu nastalo krajem 29. kruga. Gubio je šest do sedam desetinki, bilo je problema s balansom, a stražnje gume su trpjele štetu zbog klizanja", izjavio je jedan od direktora Mercedesa Andrew Shovlin.

Zbog ovog priblema Hamilton nije mogao spriječiti Valtterija Bottasa i Landa Norrisa da ga preteknu u 53., odnosno 71. krugu, a uprkos odlasku u boks, promjeni guma i pokušaju korekcije balansa bolida, Hamilton se morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Verstappen je zahvaljujući pobjedi povećao vodstvo nad Britancem na 32 boda.

Jedina dobra vijest za Mercedes jeste napredak koji je napravljen u odnosu da pretprošlu utrku kada je riječ o tempu tokom utrke, tako da bi trebao biti bliži Red Bullu na narednoj utrci u Silverstoneu. Uoči ove utrke će se voziti prve sprint kvalifikacije.

Do kraja sezone je ostalo još 14 utrka, a u poretku konstruktora Mercedes zaostaje za Red Bullom 44 boda. U igri je još 631 bod uključujući najbrži krug i bodove sprint kvalifikacija.