BROJNE RESTRIKCIJE

Najnovija i druga verzija priručnika (Playbooka), između ostalog, predviđa da svi sudionici moraju položiti dva Covid testa prije odlaska u Japan.

Svako ko će ovog ljeta sudjelovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju naći će malo slobode kretanja i morat će se pridržavati strogih pravila, obznanili su zajedničkoj izjavi Međunarodni olimpijski odbor, Međunarodni paraolimpijski odbor, organizatori, japanska vlada i gradski političari u srijedu, a sve u cilju sigurnosti svih uključenih.

Najnovija i druga verzija priručnika (Playbooka), između ostalog, predviđa da svi sudionici moraju položiti dva Covid testa prije odlaska u Japan. Na terenu će se sportaši i njihovi najbliži kontakti svakodnevno testirati, uglavnom zbog brojnih mutacija virusa, a svi ostali tri dana nakon dolaska i redovito nakon toga - ovisno o njihovoj funkciji. Nakon ulaska u Japan neće biti karantene, a cijepljenja također nisu obavezna iz razloga pravednosti, jer im nemaju svi pristup, navodi se u izjavi.

Svi sudionici moraju raditi plan aktivnosti, pridržavati ga se, minimalizirati svoje kontakte i poštivati ​​stroga higijenska pravila. Korištenje javnog prijevoza dopušteno je samo ako ste u zemlji najmanje 14 dana, a prije toga morate koristiti službene mogućnosti prijevoza. Međutim, to se ne odnosi na sportaše, oni smiju sjediti u službenim vozilima samo za vrijeme svog boravka. Hrana je dozvoljena samo za to predviđenim mjestima, u hotelu ili u sobi.

Sudionicima neće biti dopušteno korištenje trgovina, restorana, turističkih atrakcija ili fitness centara, a obavezno je nositi masku cijelo vrijeme, uz iznimke poput natjecanje, trening, jelo, pića i spavanje. Tijekom kratkih intervjua predstavnici medija moraju nositi maske, a sportaši ih smiju skinuti.