Za fudbal se kaže da je najvažnija „sporedna“ stvar na svijetu i vjerovatno najpopularniji sport.

Na ovim balkanskim prostorima oduvjek je bilo puno talenata, ali rijetko je ko želio biti ono najteže, tj. biti golman i stati na „crtu“ da bi se odbranio gol. Jedan od najvećih talenata sa naših prostora je i mladi Adel Salihi, golman kadetske ekipe FK „Lirija“ iz Prizrena.

Koliko godina imaš, u koju školu ideš, kakav si učenik i zašto si izabrao baš fudbal?
Imam 12 godina i idem u osnovnu školu „Abdulj Frasheri“ u Prizrenu, sedmi sam razred i odličan učenik, otac me vodio na gradski stadion da gledam utakmice i tako sam zavolio fudbal.

Reci nam nešto o tvojoj generaciji u klubu, da li imate perspektivu u prizrenskom fudbalu?
Član sam kadetske ekipe FK „Liria“ u kojoj nas ima oko 30-tak. Imamo svoju kosovsku ligu kadeta u fudbalu, gdje se takmičimo za bodove.
Igrali smo utakmice u Prištini, Peći, Đakovici i drugim gradovima Kosova sa svojim vršnjacima. Trenutno smo drugi na tabeli.
Prva je ekipa FK „Trepča“ iz Mitrovice, ali mislim da ćemo na kraju takmičarske sezone biti prvaci.

Riječ-dvije o tvom treneru?
Moj trener se zove Ali Maralusha. Nekada je nastupao kao desni bek FK „Lirija“ i bio odličan fudbaler.
Od njega smo mnogo naučili o fudbalu. Imamo treninge tri puta nedjeljno a kad nemamo utakmice za vikend igramo međusobno.

Koji je svijetski ili evropski golman tvoj uzor i da li je teško biti golman. Da li tvoje odbrane doprinose pobjedi tvoje ekipe?
Moj uzor posljednjih godina je najbolji svjetski golman, član „Reala“ iz Madrida i španske fudbalske reprezentacije, aktuelnih svjetskih prvaka - Iker Casillas. Nije baš teško biti golman, iako ja dobro branim na utakmici znam da će moja ekipa pobjediti.

Šta kažu treneri o tvojim kvalitetima i misliš li da ćeš za neku godinu biti na golu našeg super-ligaša FK „Lirija“?
Treneri kažu da sam veliki talenat i da ako nastavim ovako u budućnosti mogu biti prvi golman FK „Lirija“.
Jedina dva Bošnjaka koji nastupaju za ovaj klub, u mlađim kategorijama sam ja i moj brat od strica Vildan Salihi, on u generaciji 95. a ja u generaciji 97-98.

Za koji klub navijaš? Pratiš li osim fudbala i druge sportove?
Navijam za najbolji klub na svjetu, a to je španska Barselona, a osim fudbala pratim košarku i rukomet (upravo pratim utakmice sa svjetskog prvenstva za muškarce koje je upravo u toku u Švedskoj).

Planovi u 2011?
Da budem zdrav, da nastavim da branim dobro i nadam se da ćemo biti prvaci Kosova u Ligi kadeta.

Poruka čitaocima?
Mojim vršnjacima bih poručio da se bave sportom, naročito fudbalom, a ovim putem pozdravljam sve one koji me poznaju.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić

Riječ dvije o fudbalu

Fudbal (engl. football, od riječi (engl. foot) — stopalo, i (engl. ball) — lopta) ili nogomet kolektivni je sport koji se igra između dvije ekipe, sastavljene od po jedanaest igrača. Fudbal je trenutno najpopularniji sport na svijetu. Igra se u preko 200 zemalja. Mogu ga igrati ljudi svih godišta i oba pola. Često se o fudbalu govori kao o „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“.

Igra se fudbalskom loptom na pravougaonom igralištu s travnatom ili vještačkom podlogom. Golovi su smješteni jedan nasuprot drugom na kraju uže strane igrališta. Cilj igre je ubaciti loptu u protivnički gol bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino golman može u ograničenom prostoru, takozvanom šesnaestercu, igrati rukom. Pobjednik utakmice je ekipa koja na kraju utakmice postigne više golova (pogodaka).

Savremena fudbalska igra razvila se u Engleskoj poslije stvaranja prvog fudbalskog saveza 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a sa manjim promjenama održala su se i do danas. Najviše fudbalsko tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizuje Svetsko prvenstvo u fudbalu, najprestižnije sportsko takmičenje uopšte.