U prošloj 2010. godini jedna od najuspješnijih škola fudbala u Prizrenu je škola fudbala "Internacional" koju predvodi fudbalski stručnjak Fadilj Mujovi, dobitnik zahvalnice opštine Prizren za prosperitet kulture i sporta bošnjačke nacionalne zajednice.

Rođen u Prizrenu, gdje je i fudbalsku karijeru započeo u pionirima FK "Lirija" 1977. godine, a zatim u pionirima FK "Progresa" od 1978-1982. godine. Nakon toga odlazi u Beograd, na studije gdje je igrao za ekipu "Brodograditelja", a kasnije i u ekipi "Omladinac".

Fudbalsku karijeru je prekinuo 1988. godine kada su ga njegovi saigrači iz studenaskog grada izabrali da bude istovremeno i igrač i trener, ali ja to odbio. Sa redovnim studijama Informatike, vanredno je studirao matematiku, uporedo upisao i fakultet fizičkog vaspitanja - odsjek fudbalski trener, te 1987. godine završio za fudbalskog trenera i istovremeno dobio licencu za rad u zemlji i inostranstvu.

Učestvovao je, na neki način, u stvaranju historije FK "Studenski grad" kao prvi trener u njegovoj historiji.
Povratkom u Prizren, sada već afirmisani fudbalski trener Fadilj Mujovi preuzeo je pionire FK "Metohije" do 1994. godine, kada preuzima i kadete i juniore i sa njima postigao najveće uspjehe u istoriji pomenutog kluba. Osvaja sva četiri trofeja u Kupu i prvenstvu i odlaskom sa kadetima na prvenstvo Jugoslavije. Avgusta mjeseca 1996. godine preuzima pionire, kadete i juniore FK "Balkan" i ostvaruje izuzetne rezultate za koje dobija zlatnu plaketu kao najbolji trener mlađih kategorija svih vremena FK "Balkan". Aprila mjeseca 1997. godine postaje trener seniora FK "Balkan".

U FK "Metohija" izrasla su dva izuzetna talenta, dva juniorska reprezentativca - Enes Malići te Ivan Trifunović, a u FK "Balkan" dva kadetska reprezentativca - Ivan Cvetković i Vlastimir Stojanović.
Pomenuću uspjehe tih fudbalera. Enes Malići je prešao u FK "Priština", Ivan Cvetković u OFK "Beograd", a Vlastimir Stojanović u FK "Crvena Zvezda".

Decembra mjeseca 1995. godine dobijam poziv od FSJ da budem njihov član u stručnom štabu za mlađe kategorije te sam njihov član bio do preuzimanja FK "Balkan". Marta mjeseca Fudbalski savez Kosova me postavlja za selektora juniorske reprezentacije Kosova, a avgusta iste godine postajem glavni "skaut"za područje Kosova, za mlađe kategorije fudbalera. Za mene je najveći uspjeh u mojoj dosadašnjoj fudbalskoj i trenerskoj karijeri što sam stvorio nekoliko fudbalskih reprezentativaca iz naše sredine, a svakako mi je posebna čast, što sam između ostalih sada popularnim fudbalerima, nekada trenirao i sadašnjeg kapitena najboljeg i najpopularnijeg fudbalskog kluba u Engleskoj FK Mančester Junajteda" - Nemanju Vidića.


{gallery}galerije/mujovi{/gallery}

Kada je osnovana vaša škola fudbala u Župi i Prizrenu, koliko članova imate i koje kategorije fudbalera?
Škola fudbala je prvo osnovana 2006. godine u Donjem Ljubinju, ali nisam htio da škola egzistira samo u tom mjestu već sam smatrao da je Župa jedna sredina i da treba da se oslobodimo lokalizma, pa smo sa kratkim prekidima ponovo počeli sa radom 3. aprila 2010. godine. Trenutno škola fudbala "Internacional" broji 143 člana. Imamo sve kategorije fudbalera od 8 do 10 godina, pa sve do seniora.

Recite nam imena vaših najtalentovanijih fudbalera?
Stvarno je teško od toliko članova naše škole izdvojiti najbolje, no po nekim parametrima -pristupom igri, treninzima i talentom izdvajaju se:
- kod seniora: Karadolami Resmin, Kaplani Nedim;
- kod juniora: Ameti Edis, Šaipi Elvir, Bajrami Sahir;
- kod kadeta: Šaipi Memed, Etemi Eldin, Mislimi Muhejdin;
- kod pionira: Bilibani Jasmin, Elezi Ibrahim, Durmiši Amsal;
- generacija djece od 8-10 godina: Saiti Selhan, Kurtiši Hadis, Ibra Dalil, Ameti Jasmin;
- generacija djece od 10-12 godina: Bajšini Almin, Durmiši Zahir, Šabani Isljam. Većina fudbalskih talenata iz naše bošnjačke zajednice na ovom spisku su iz Župe.

Uspjesi vaše škole fudbala, učešće na turnirima (kosovskim ili međunarodnim)?
Trenutno o tome ne razmišljamo, prvenstveno radimo na stvaranju kontuiniteta u radu sa djecom, s obzirom da nemamo tradiciju u velikom fudbalu, a imamo i poteškoća jer radimo po selima, te smo svjesni da je potrebno vrijeme da ih uklopimo u tim. Prioritet u našem radu je stvaranje igrača koji će imati sve preduslove da se iskažu u drugim fudbalskim sredinama i normalno "brušenje" već talentovanog igrača do sazrijevanja za neki prvoligaški klub.

Da li imate ligu ili igrate prijateljske mečeve (međusobno ili igrate van Kosova)?
Trenutno ne igramo u ligi, ali to nam je dugoročan plan, s obzirom, da usvojeno znanje treba da se primeni u praksi. Mi imamo veliki problem u Župi što još nemamo teren za veliki fudbal i što kod političkih i društvenih faktora ne postoji ni zacrtan plan o izgradnji stadiona, što je vrlo loše po našu nacionalnu zajednicu i našu omladinu. Zato i odugovlačimo sa ligom jer, rekoh, nemamo dobre uslove i ne želimo biti "topovska" hrana ostalim ekipama i to bi imalo negativan psihološki uticaj na našu djecu koja su počela da se bave fudbalom, a vjerovatno bi i počela i da napuštaju fudbal. Kao finale osmomjesečnog rada u 2010. godini imali smo, krajem decembra mjeseca seriju prijateljskih utakmica sa ostalim ekipama FK "Lirija", škola fudbala "Winer" te ekipom Arbana, gdje smo pokazali da može ozbiljno računati na nas u budućnosti. Još jednom napominjem, bez zalaganja društvenih faktora oko izgradnje stadiona i pogotovu finansiranja, naša bošnjačka zajednica u Župi ostaće uskraćena u razvoju omladine.

Planovi u 2011?
Planovi u 2011. godini su da otvorimo ispostavu u selima Planjanu i Grnčaru, da lansiramo dva- tri fudbalera u poznatim fudbalskim klubovima i prioritet nam je osnivanje šahovske škole.

Poruka čitaocima, eventualnim talentima fudbala?
Mladima - bavite se sportom, starijima - uključite vaše dijete u sport i donirajte ovo sportsko udruženje jednom fudbalskom loptom, privatnim preduzetnicima - pomognite školi fudbala kupovinom opreme radi reklame vaše firma, političarima - ujedinite se i nađite načina da se finansira sve ono pozitivno u našem sportu.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić