VAKCINACIJA PRIJE DOLASKA U JAPAN

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) predložio je da se sportisti i zvaničnici vakcinišu prije dolaska u Japan na ljetne Olimpijske igre, javlja Anadolu Agency (AA).

“IOC će sarađivati s nacionalnim olimpijskim komitetima kako bi podstakao i pomogao sportistima, zvaničnicima i zainteresovanim da se vakcinišu u matičnim zemljama, u skladu s nacionalnim smjernicama za imunizaciju, prije nego što odu u Japan”, saopšteno je iz IOC-a kasno u utorak.

“Ovo je doprinos sigurnom okruženju na igrama, ali i iz poštovanja prema Japancima, koji bi trebali biti sigurni da se sve čini kako bi se zaštitili, ne samo učesnici već i Japanci.”

Predsjednik IOC-a Thomas Bach podsticao je olimpijske i paraolimpijske učesnike da se vakcinišu, ali je pojasnio da to neće biti obavezno.

Olimpijske igre 2020. zakazane za juli prošle godine su među mnogobrojnim sportskim događajima odgođenim širom svijeta zbog pandemije koronavirusa.

Olimpijske igre u Tokiju zakazane su za period od 23. jula do 8. avgusta, a slijedi Paraolimpijada od 24. avgusta do 5. septembra.

Japanska vlada je demantovala izvještaje o potencijalnom otkazivanju Olimpijskih igara.