KOME VJEROVATI?

Iako je predsjednik MOO Thomas Bach još jučer kazao kako plan B ne postoji i da će se Olimpijske igre u Tokiju održati, izgleda da se u zemlji organizatoru ne slaže s tim. Naime, engleski “The Times” navodi da je japanska vlada donijela odluku o otkazivanju.

Razni strani mediji izvještavaju o raspravi u japanskom parlamentu gdje je opozicija pozivala na otkazivanje OI, a Times navodi kako je i Vlada među sobom donijela odluku kako se OI neće održati i traži se način za izlaz iz dogovora.

Isti medij navodi da se umjesto 2021. svi napori Japana preusmjeravaju u organizaciju OI i dovođenje Igara u Tokio 2032. godine, a razlog otkazivanja je jasan: situacija oko pandemije koronavirusa. Nakon prve odgode Igara u septembru 2020. godine je navedeno da nove odgode neće biti, već će se Igre održati 2021. ili kompletno otkazati.

Ako se ova odluka zaista provede u djelo, to će biti četvrte otkazane OI u istoriji. Prethodna tri izdanja otkazivana su zbog ratova, u Berlinu 1916. zbog Prvog svjetskog rata te one 1940. i 1944. zbog Drugog svjetskog rata.

Zanimljivo, i one 1940. su prvo bile dodijeljene Tokiju, ali su prebačene u Helsinki i otkazane pa bi ovo bile druge otkazane Igre koje su se trebale održati u Japanu.