Sinoć je na stadionu Etihad u Manchesteru odigrana druga utakmica šesnaestine finala Evropske lige u kojoj je Manchester City ugostio ekipu Porta, aktuelnog osvajača Evropske lige.

Građani su u prvom susretu na na stadionu Dragao slavili rezultatom 1:2, a i sinoć su bili uspješniji rezultatom 4:0. City će tako u osmini finala Evropske lige igrati sa pobjednikom duela Legia - Sporting. Bh. reprezentativac Edin Džeko je igrao od 69. minute, a to je bilo dovoljno da postigne pogodak za svoj klub.

Ohrabreni prošlosedmičnom pobjedom u Portugalu, igrači Manchester Cityja su utakmicu s Portom započeli samouvjereno. U vodstvo su došli u 19 sekundi susreta. Na asistenciju Yaye Tourea je pogodio Sergio Aguero. Nakon vodstva domaćih, probudili su se i gosti. Lucho Gonzales i Joao Moutinho nisu iskoristili odlične prilike u nekoliko navrata. Aguero je mogao udvostručiti prednost svog kluba u 29. minuti, ali je pogodio prečku. Više sreće nije imao ni u 41. minuti.

Građani su dominirali cijelim tokom prvog poluvremena. Najopasniji su po Heltonov gol bili Toure, Aguero i David Silva, dok su na drugoj strani Joeu Hartu prijetili Lucho, Fernando i Varela. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:0 u korist Cityja. EKipa koju vodi italijanski stručnjak Roberto Mancini je zaista pokazala odličnu igru u prvom poluvremenu.

Početkom drugog poluvremena su gosti zaigrali nešto otvorenije te su i napravili nekoliko izglednih prilika, a poništen im je i pogodak zbog ofsajda. City je također nastavio pružati dobru igru, pa je i Helton u nastavku imao dosta posla. Bh. reprezentativac Edin Džeko je priliku za igru dobio umjesto Samira Nasrija u 69. minuti utakmice. Prilikom ulaska na teren je pozdravljen ovacijama publike ne Etihadu.

Edinu nije trebalo mnogo vremena da postigne pogodak. Heltona je savladao u 76. minuti nakon asistencije Aguera. Dvije minute nakon toga je mogao i do svog drugog gola na utakmici, ali je bio u ofsajdu. U međuvremenu je Porto ostao bez jednog igrača jer je crveni karton dobio Rolando.

Igrači Porta su do kraja susreta pokušavali doći do počasnog gola, ali promjene rezultata nije bilo. Građani su slavili rezultatom 4:0 i zasluženo se plasirali u osminu finala Evropske lige, gdje ih očekuje bolji iz duela Legia - Sporting.