Danas počinje grupna faza nove sezone najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja, UEFA-ine Lige prvaka. Vjerovatno najzanimljiviji susreti će biti dueli Barcelone i Milana, te Dortmunda i Arsenala.

U utorak navečer će ljubitelji fudbala ponovo moći uživati u nadmetanjima najboljih evropskih ekipa koje su zasluženo osigurale plasman u Ligu prvaka.

Nova sezona će započeti utakmicama u grupama E, F, G i H. Svi susreti počinju u 20.45 sati.

Grupa E

Chelsea - Leverkusen
Michael Ballack će ponovo zaigrati na Stamford Bridgeu, ali ovog puta u dresu Leverkusena. Ne treba ni sumnjati da će iskusni Nijemac biti izuzetno motivisan, a njegova ekipa je poznata po tome da preferira napadački fudbal.

S druge strane Chelsea kreće u novu misiju u kojoj će pokušati osvojiti toliko željeni trofej Lige prvaka. Londonski klub će igrati pod vodstvom novog trenera, portugalskog stručnjaka Andrea Villasa-Boasa. Ovaj trener je prošle sezone s Portom osvojio Evropsku ligu.

Genk - Valencia
Belgijski Genk je uspio osigurati nastup u grupnoj fazi Lige prvaka nakon devet godina. Nema sumnje da će Belgijanci učiniti sve kako bi ostavili što bolji dojam.

Valencija je poznata kao klub koji dobro starta u Ligi prvaka. Španci su u prošlosti pokazali da itekako znaju daleko dogurati u ovom takmičenju.

Grupa F

Olympiacos - Marseille
Olypiacosa nije bilo u prošloj sezoni Lige prvaka. Takvim razvojem situacije Grci nisu bili zadovoljni, jer su prethodno igrali u Ligi prvaka 11 godina zaredom. Ovog puta su odlučni da naprave zapažen rezultat, te se nadaju dobrom startu takmičenja i pobjedi nad Marseilleom.

Francuski Marseille već petu sezonu zaredom igra u Ligi prvaka. Ovo takmičenje je ovaj klub osvojio 1993. godine. Prošle sezone je grupnu fazu okončao na drugom mjestu iz Chelseaja. Rekordna pobjeda je ona rezultatom 7:0 na gostovanju kod Žiline.

Dortmund - Arsenal
Dortmund će u Ligi prvaka zaigrati nakon devet godina. Ova ekipa je i aktuelni prvak Njemačke od kojeg se mnogo očekuje.

Arsenal ove sezone igra bez nekoliko zvijezda koje su tokom ljetnog prelaznog roka napustile klub. Ali, Wenger ima puno povjerenje u pojačanja, tako da će "Topnici" vjerovatno igrati značajnu ulogu u novoj sezoni.

Grupa G

Porto - Shakhtar
Porto i Shakhtar se poznaju iz prošlogodišnje sezone u Evropske lige. Portugalski klub je na kraju osvojio ovo takmičenje. Također, Ukrajinci će definitivno željeti započeti takmičenje u Ligi prvaka dobrom partijom protiv Porta i tako najaviti žestoku borbu za plasman u drugi krug.

APOEL - Zenit
Kiparski APOEL će u prvom kolu Lige prvaka dočekati ruske šampione Zenit iz St. Petersburga. Za APOEL je grupna faza veliki uspjeh, dok Rusi zasigurno imaju mnogo veće apetite.

Grupa H

Barcelona - Milan
Susret Barcelone i Milana je definitivno najzanimljivija utakmica koja će biti odigrana u utorak. Aktuelni osvajač Lige prvaka i prvak Španije dočekuje aktuelnog italijanskog prvaka, ekipu Milana. Ova utakmica predstavlja pravu poslasticu za fudbalske sladokusce. Guardioline zvijezde su po mnogima apsolutni favoriti u ovom duelu, ali Pato i ekipa definitivno mogu svakoga iznenaditi, pa i veliku Barcelonu. Prema posljednjim informacijama, Ibrahimović neće igrati zbog povrede.

Victoria Plzen - BATE Borisov
Češka ekipa Victoria Plzen je odlučna u namjeri da ostvari pobjedu u prvom kolu. Njihov protivnik je bjeloruski BATE Borisov, ekipa koja je drugi put učesnik Lige prvaka. Susreti ove dvije ekipe bi mogli biti zanimljivi jer oba tima žele nastaviti uspješan put koji je započeo u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka