Najbolji teniser svijeta, Srbin Novak Đoković, pobijedio je u finalu US Opena branitelja naslova i svog prethodnika na vrhu svjetske rang-liste Rafaela Nadala sa 6-2, 6-4, 6-7(3), 6-1.

Prošle godine je Nadal u finalu posljednjeg Grand Slam turnira pobijedio Đokovića u četiri seta, čime se prvi puta u karijeri okitio titulom na US Openu. Nakon toga je Đokovića svladao i na ATP World Tour Finalsu u Londonu.

Bila je to i Nadalova zadnja pobjeda protiv Đokovića. Ovo im je bio šesti ovogodišnji meč. Svih šest odigrali su u finalima velikih ili najvećih turnira i svih šest je dobio Đoković! To je jedan od važnih pokazatelja koliko je ove sezone Đoković moćan i jak. Osvojio je 24-godišnji Srbin i treći Grand Slam turnir ove sezone (četvrti u karijeri). Jedini poraz na Grand Slam turnirima ove sezone pretrpio je od Švicarca Rogera Federera u polufinalu Roland Garrosa. To je sada još jedini naslov na nekom od četiri najveća turnira koji mu nedostaje u karijeri. Protiv Federera je u Parizu pretrpio jedan od samo dva poraza u cijeloj sezoni.

Đoković i Nadal odigrali su finale najviše klase. Obojica su nizali vrhunske udarce, odigrali su pregršt vrlo dugih poena. Najčešće je Đoković imao potez više, potez kojim će slomiti Nadala, zabiti direktni poen ili ga prisiliti na grešku. Gledatelji na dupke punom centralnom terenu mogli su uživati u pravoj teniskoj poslastici. Neki od poena bili su doista spektakularni, ali i takve poene je većinom osvajao Đoković.

Srpski teniser na kraju je imao 55 direktnih poena i 51 neforsiranu grešku. Nadal 32 poena i 37 poena u kojime je nepotrebno pogriješio. Statistika jednog i drugog igrača pokazuje koliko je Đoković ipak bio agresivniji od svog velikog rivala. Đoković je izborio čak 26 break-lopti u meču, 11 ih je realizirao, dok je Nadal iskoristio šest od 14 takvih prilika.

Nadal je bolje otvorio meč i poveo s 2-0. Kratkog je vijeka bilo njegovo vodstvo. Đoković je uzeo šest gemova zaredom za prvi set.

Slično je bilo i u drugom setu. Opet je Nadal krenuo s 2-0. Đoković je još jednom okrenuo set i poveo s 4-2. Propustio je break-loptu za 5-2. Nadal se uspio vratiti, izjednačiti na 4-4, ali je Đoković na break Nadala odgovorio svojim novim breakom, a onda je odservirao za vodstvo 2-0 u setovima.

U trećem setu je Đoković tri puta imao break prednosti, a Nadal se uvijek vraćao. Srpski teniser je kod rezultata 5-5 oduzeo početni udarac Nadalu treći puta u setu, te izborio servis za meč, ali tada nije uspio dovršiti posao. Nadal je uhvatio zadnji voz za povratak i izborio tie-break, u kojem je krenuo furiozno i poveo s 5-1. Đoković je smanjio na 5-3, a onda je imao na dlanu i treći uzastopni poen. Nadigrao je Nadala, ali kada je trebao poentirati dijagonalom, pokušao je uhvatiti Španca na krivoj nozi i odigrao je paralelu. Nadal je ostao na pravoj strani i dobio poen, kasnije još jedan neforsiranom greškom Đokovića za odlazak u četvrti set.

Nakon što je osvojio prvi gem na svom početnom udarcu u četvrtoj dionici, Đoković je zatražio medicinski time-out zbog bolova u leđima. Nakon toga je iskoristio petu break-loptu u sljedećem gemu za vodstvo 2-0. Držao je lagano servis za 3-0 i 4-1, a u šestom gemu je oduzeo još jedan servis Nadalu, ovoga puta bez izgubljenog poena. Sigurno je odradio servis za meč

"Đoković ove sezone radi nevjerojatne stvari. Čestitam mu na svemu što je pokazao. Novak je protivnik koji od vas traži maksimum. Pokušavao sam biti agresivan, ali Novak je na sve imao odgovor i bio je bolji. Ove godine sam izgubio sva finala od njega. U prošlosti je bilo drukčije, pa ću ubuduće pokušati vratiti ta stara vremena", komentirao je na ceremoniji proglašenja pobjednika Nadal.

"Nevjerojatan je osjećaj osvojiti US Open. Iza mene je fenomenalna sezona. Siguran sam da ću s Nadalom imati još puno velikih mečeva u budućnosti", rekao je između ostalog Đoković.

Obojica su izrazili saučešće porodicama žrtava stradalih u terorističkim napadima na SAD prije 10 godina...

US Open, teniseri, finale:

Đoković (1) – Nadal (2) 6-2, 6-4, 6-7(3), 6-1