Engleska nogometna reprezentacija slavila je na gostovanju kod Bugarske s 3-0, te se izdvojila na vrhu grupe G u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

Wayne Rooney, nogometaš Manchester Uniteda koji je u posljednje vrijeme u vrlo dobroj golgeterskoj formi, postigao je dva pogotka u trijumfu svoje ekipe, dok je treći djelo obrambenog igrača Garyja Cahilla. Englezi nisu odigrali ništa posebno, ali su bili vrlo efikasni kada bi se našli pred suparničkim golom. Pet puta su Englezi pucali prema golu Bugara i čak 60 posto lopti je završilo iza leđa golmana Nikolaja Mihajlova. Engleska je sada sama na vrhu grupe G sa tri boda više od Crne Gore koja je poražena na gostovanju kod Walesa.

Nogometaši Cice Kranjčara dozvolili su Walesu da upišu prve bodove u kvalifikacijama za Euro 2012. godine. Velšani su poveli preko Stevea Morisona u 29. minuti utakmice, a to je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena. Aaron Ramsey povisio je u 50. na 2-0, a do kraja utakmice Stevan Jovetić uspio je ublažiti poraz.

Ovim porazom Crnogorci su se doveli u nezgodnu poziciju jer do kraja kvalifikacija imaju još samo dvije utakmice i to protiv Engleske u Crnoj Gori i protiv Švicarske u gostima. Crna Gora ima šest bodova više od Švicarske, ali ima i utakmicu više, te još već spomenuto gostovanje u posljednjem kolu kvalifikacija u oktobru.

Kvalifikacije za Euro 2012., grupa G:

Bugarska - Engleska 0-3 (Cahill 13, Rooney 21, 45+1)
Wales - Crna Gora 2-1 (Morison 29, Ramsey 50 / Jovetić 71)

Redoslijed: 1. Engleska 14, 2. Crna Gora 11, 3. Švicarska 5 (-1), 4. Bugarska 5, 5. Wales 3 (-1)