Prošle takmičarske sezone u muškoj košarkaškoj super-ligi Kosova ekipa Bashkimija iz Prizrena iako podmlađena i oslabljena povredama nekih svojih ključnih igrača uspjela je sačuvati "goli život" i u poslednjim kolima zadržala prvoligaški status. Pred novu takmičarsku sezonu izgleda da duvaju neki novi pozitivni vjetrovi u ovom klubu.

Fadil Sahiti se nakon dvije godine vraća na mjesto predsjednika muške košarkaške ekipe "Bashkimija". On ističe da želi da vrati interesovanje za košarku jer Prizren kao poznati sportski centar te centar mladih i talentiranih košarkaša to svakako zaslužuje. Na vanrednoj sjednici kluba, održanoj prošlog petka, na kojoj je predsjedništvo kluba pa tako i bord kluba glasao za njega smijenjen je dosadašnji predsjednik kluba Pajtim Kosova.

"U narednoj sezoni želimo da oformimo Košarkašku Akademiju te pojačamo ekipu sa iskusnim  i poznatim košarkašima" istakao je Sahiti.

Ekipa "Bashkimija" će se pojačati sa bivšim svojim igračem koji je i počeo karijeru u ovom klubu a koji je dugi niz godina nastupao za šampiona "Sigal-Prishtinu". U pitanju je Valentin Spaqi. Biće angažovani i jedan od najboljih organizatora igre Samir Shaptahović te dugogodišnji kapiten ovog kluba koji prošle godine nije igrao, iskusni Artan Kurti.

"Oni će imati dvostruke uloge. Biće angažirani i kao igrači u klubu i kao treneri u novoformiranoj Košarkaškoj Akademiji gdje će imati ulogu trenera a u kojoj će trenirati i učiti tajne košarke mnogi talenti ovog sporta koji će se tokom sljedećeg mjeseca upisati u Akademiju. Na Akademiji će biti više kategorija, počevši od starosnih kategorija te do onih  koji su već trenirali košarku", kaže novi predsjednik KK "Bashkimija" Fadil Sahiti.

On je, između ostalog, istakao da će novu takmičarsku sezonu početi ekipa od prošle godine sa pojačanjima koja su navedena. No interesantno je istaći da će uoči pley-ofa ekipa biti pojačana igračima iz vana.

"Plata igrača će biti osrednja, problemi zagrevanja sale nisu samo naši problemi već i mnogih sportskih dvorana na Kosovu no ove godine pored svih problema koje imamo pozitivno ćemo riješiti bar njih 90 posto. Postoje indicije da ćemo potražiti i novog trenera a dojučerašnjem treneru Dervishu Agaju dodijelićemo novu ulogu u timu, no još uvijek ne znamo koju" rekao je Fadil Sahit.

Treba istaći da je na istoj vanrednoj sjednici izabrano novo rukovodstvo kluba u kojem su osim Sahitija i Bujar Gjurgjealo,Shaqir Totaj,Tyran Kosova,Kujtim Gashi,Tamer Qabrati i Arber Polloshka.

Sve u svemu očekuje nas nešto novo i pozitivno na parketu sportskog centra "Sezair Suroi" u Prizrenu gdje smo zadnjih godina gledali osrednju košarku sa oko 100 - 200 gledalaca a podsjetićemo da je ekipa "Bashkimija" prije samo tri godine igrala finale sa dugogodišnjim šampionom Kosova u košarci ekipom "Sigal - Prishtinë" kada se tražila karta više i kada je bilo na sva tri duela preko 5 hiljada ljubitelja košarke. Nadamo se da će se ta slika i ljubav prema košarci već ove sezone vratiti svim pravim ljubiteljima ovog sporta.

Kad smo već kod košarke treba napomenuti da je prošle subote u Prištini održana godišnja sjednica Kosovske košarkaške federacije (FBK) na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o dugovanjima koja imaju kosovski košarkaški klubovi prema federaciji te su izabrani novi ljudi u predsjedništvu Federacije. Predsjednik FBK-a Fatmir Gashi je je u kratkim crtama obrazložio rad ovog tijela u protekloj godini dana. Sjednici je od pozvanih 39 prisustvovalo 32 delegata. Košarkaška federacija Kosova je odlučila da većini košarkaških klubova oprosti dugovanja koji oni imaju prema federaciji, te tako ispada da su Bajramski blagdani za većinu košarkaških klubova na Kosovu bili srećniji nakon saznanja o skidanju velikih dugovanja koji su klubovi imali prema federaciji.

Delegati su tokom sjednice upoznati sa godišnjim planom i programom te upoznati sa samim tokom sjednice. Klubovi koji su licencirani od strane Federacije a koji su imali velika dugovanja i čija su dugovanja "obrisana" u  protekloj sezoni 2010/2011 su KB Trepç iz Mitrovice je najveći dužnik od 6025 eura, KK Bambi - 3575 eura, Kolegji Eurosport - 2825, Sigal Prishtina - 2678 i tako redom. Ukupan dug košarkaških klubova prema Federaciji je bio 24 278 eura.

U nastavku sjednice su prihvaćeni predlozi za popunu mjesta borda FBK-a te promjenu statuta FBK-a te je bilo riječi o direktorijatu Super-lige gdje njihove kompetencije prelaze na kompetencije FBK-a. Iz toga je proizašlo da se biraju novi članovi borda iz direktorijata Super-lige. Glasalo se za kandidata između dva člana direktorijata Super-lige za popunu borda FBK-a i to za Pal Sylu i Naima Hajrizija. Nakon glasanja Pal Sylja je osvojio 15 a njegov protiv kandidat Naim Hajrizi 13 glasova te je nakon verifikacije komisija ustanovila da je Pal Sylja novi član borda FBK-a.

Inače jednoglasnom odlukom za potpredsjednika košarkaškog saveza Kosova (FBK-a), izabrana je Emilija Redžepi koja po propozicijama borda FBK-a nije imala protivkandidata.To mjesto je inače rezervisano za pripadnike manjinskih zajednica i mjesto je bilo upražnjeno jedan duži vremenski period nakon smrti ranijeg potpredsjednika Miomira Dašića.

Predsjedništvo je izabralo nove članove za nadgledanje takmičenja i to Visara Dobroshija, Vegima Rugovu i Sejdi Mehmetija.

Zaključak je da FBK želi da pomogne klubovima u novoj takmičarskoj sezoni 2011/2012 i da se tolika dugovanja ne ponavljaju.

Što se tiče međunarodne košarke juče je u Litvaniji počelo 37. po redu Evropsko košarkaško prvenstvo za muškarce u kome po prvi put učestvuje čak 24 ekipe svrstane u četiri grupe po osam ekipa. Najinteresantnije je da će se po prvi put na jednom velikom takmičenju sastati ekipe iz bivših država Jugoslavije jer su prisutne reprezentacije Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Favoriti su po nekom pravilu vicešampion svijeta reprezentacija Turske, pa onda reprezentacija Španije koja brani evropsku titulu osvojenu prije par godina u Poljskoj, a tu su i reprezentacije Francuske, Srbije i domaćina Litvanije. EP u košarci je počelo juče i trajaće do 18. septembra. Košarkaške reprezentacije se neće boriti samo za medalje već i za plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre (OI). Finalisti ovog prvenstva direktno se plasiraju na OI u Londonu a ekipe koje zauzmu od trećeg do šestog mjesta igraće kvalifikacioni turnir za OI naredne godine.

Pregled prvog kola po grupama:

Grupa A:
Turska - Portugal 79 : 56;
litvanija - Velika Britanija 80:69;
Španija - Poljska 83:78;

grupa B:
Njemačka - Izrael 91:64;
Srbija - Italija 80:68;
Francuska - Letonija 89:78;

Grupa C:
Crna Gora-Makedonija 60:60 - produžeci 70:65;
Grčka - BiH 76:67;
Hrvatska - Finska 84:79;

Grupa D:
Rusija - Ukrajina 73:64;
Slovenija - Bugarska 67:59;
Gruzija - Belgija 81:59;

Ljubitelji košarke ovog mjeseca mogu uživati u igri najboljih evropskih košarkaša među kojima ima i puno onih koji igraju u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu – NBA, poput Novickog, Navara, Gasola, Kiriljenka i mnogih drugih što daje posebnu draž ovom velikom takmičenju.

Pripremio: Vinetu Ganić