Predsjednik španskog fudbalskog velikana Villareala, Fernando Roig, digao je glas protiv Barcelone i Real Madrida.

Nakon bolnog poraza od Barcelone (Barcelona – Villareal 5:0 op.a.) Roig je ustvrdio kako finansijska razlika između klubova u španskoj ligi uništava španski fudbal. Tako na jednu stranu stavlja Real i Barcu koje ostali španski klubovi nikako finansijski ne mogu pratiti što ih ujedno čini i nekonkurentnima u španskom prvenstvu.
 
"Ako žele imati samo dvije dobre utakmice u sezoni onda im to i dajte samo dvije dobre utakmice u sezoni koje će igrati međusobno. Oni će biti zadovoljni, ali će uništiti španski fudbal.
 
Primjerice, Villareal radi sa godišnjim budžetom od 70 miliona eura, dok Barcelona na raspolaganju ima ni manje ni više nego 430 miliona!"
 
Roig također kritikuje način na koji se klubovima plaćaju televizijska prava jer neki imaju preko nekoliko puta veće dohotke od drugih.
 
Kritikama se pridružio i Jose Maria del Nido, predsjednik Seville.
 
"Barca i Real kradu svima novac od televizijskih prava. A zašto? Zato jer je svima jasno da će neko od njih osvojiti prvenstvo, a onda svi žele gledati utakmice prvaka..."
 
Sevilla će tako ove godine zasigurno osjetiti finansijske gubitke nakon ispadanja iz Evropske ligee od Hannovera, jer novac od TV prava za špansko prvenstvo neće pokriti sve njihove troškove kao što bi bio slučaj da su zaigrali u Evropskoj ligi.