Jedan od najprepričavanijih događaja sa atletskog SP-a u južnokorejskom Daeguu svakako je diskvalifikcija Usaina Bolta u utrci na 100 metara.

Iako se od trenutnog svjetskog rekordera na 100 metara očekivalo da bude jedan od glavnih konkurenata za zlatnu medalju, pa možda čak i uvjerljivo ostale trkače ostavi iza sebe, on je diskvalifikovan zbog krivog starta!
 
Frank Busemann (36), srebrni njemački desetobojac sa OI 1996. godine, iznio je teoriju po kojoj je jamajčanski sprinter namjerno pogrešno startao, te tako bio diskvalifikovan!
 
Zašto bi Bolt takvo što učinio?
 
"To je odličan PR-trik!", kaže Busemann.
 
"Uzmimo za primjer Oscara Pistoriusa. On je zauzeo veliku količinu medijskog prostora i tako maknuo Usaina iz središta pažnje. Nakon diskvalifikacije, svi će pisati o Boltu, i iako to neće biti veličanje njegova uspjeha, on će ipak dobiti dozu publiciteta, a njemu je publicitet život!"
 
Na ovakve špekulacije Bolt je kratko odgovorio, prilično nevezano.
 
"Naravno da nisam zaboravio trčati, kao što čovjek ne može zaboraviti voziti bicikl. Sada imam nekoliko dana da se saberem i da svima dokažem da sam najbolji u utrci na 200 metara u petak."