Edin Džeko isplatio je svih 35 miliona eura, koliko je šeik Mansour potrošio za njegov dolazak iz Wolfsburga. U briljantnoj utakmici, naš reprezentativac je protiv Tottenhama postigao četiri gola. "Građani" su na teškom gostovanju savladali Tottenham sa 1:5.

Publika na White Hart Lane od prve je minute uživala u odličnoj fudbalskoj predstavi. Obje ekipe otvoreno su ušle u susreta dok su se napadi ispred oba gola smjenjivali iz minuta u minut.

Nakon nekoliko dobrih prilika i akcija gostujućeg tima, na scenu je u 34. minuti stupio Edin Džeko. Nove akvizicije Roberta Mancijina, Sergio Aguero i Sammir Nasri odigralu su dobru akciju, a ovaj drugi je sa lijeve strane ubacio loptu u peterac. Tamo je Džeko spremno dočekao i pospremio u Friedelovu mrežu.

Samo šest minuta kasnije, isti igrači bili su u ulozi asistenta i strijelca. Nasri, zvijezda prelaznog roka u Engleskoj, ponovo je dobro prošao po lijevoj strani i centrirao u 16-erac Tottenhema. Džeko je fantastičnim udarcem glavom poslao loptu u mrežu. Domaći golman nemoćno je ispratio pogledom.

U 53. minuti, Džeko je imao još jednu veliku priliku. Odlično je šutirao glavom, ali je lopta "prozujala" nekoliko centimetara pored desne stative gola Tottenhema.

Ipak, mintu kasnije Džeko je postigao svoj prvi hat-trick u dresu "Građana". Yaya Toure je Džeki servirao loptu sa desne strane, a naš reprezentativac je rutinski smjestio u mrežu za sedmi gol u četiri utakmice ove sezone.

Aguero je zapečatio sudbinu Tottenhama golom u 59. minuti utakmice nakon sjajnog utrčavanja i realizacije.

U 68. minuti Kaboul je smanjio rezultat na 1:4 nakon ubacivanja iz kornera.

U posljednjim sekundama utakmice Džeko je postigao još jedan gol fantastičnim udarcem ljevicom.

Odlaskom Teveza na klupu, a dovođenjem Aguera i Nasrija, "Građani" su svojoj igri dodali novu dimenziju, koja se zasniva na timskoj igri, a ne soliranju što je rezultiralo sa 11 golova u tri prvenstvene utakmice. Ovakav način igre savršeno odgovara Džeki koji konačno igra svoju prirodnu poziciju centarfora. Rezultat toga je sedam postignutih golova u četiri utakmice ove sezone.