Nakon večerašnjih utakmica poznati su svi učesnici Lige prvaka. Plasman u grupnu fazu večeras su izborili Arsenal pobjedom nad Udineseom 1:2, Plzen pobjedom nad Kopenhagenom 2:1. Pobjede i prolaz dalje slavili su i Benfica protiv Twentea 3:1 te BATE Borisov koji je sa 0:2 savladao Sturm.

Benfica - Twente 3:1 (ukupni rezultat 5:3)

Benfica je izborila prolaz u grupnu fazu Lige prvaka sigurnom i uvjerljivom pobjedom protiv Twentea sa 3:1.

Iako je prvo poluvrijeme obilovalo prilikama i uzbuđenjima, mreže su mirovale pa je domaća publika morala sačekati drugo poluvrijeme kako bi vidjela golove. Domaći igrači potrudili su se da ne čekaju predugo. U 46. minuti Axel Witsel je ubacio loptu u mrežu na asistenciju Luisaa.

Trinaest minuta kasnije Benfica je postigla novi gol. Asistent kod prvog gola Luisao sada je bio precizan udarcem glavom i doveo svoju ekipu do nedostižne prednosti.

Posao na Estadio de Luz završio je Axel Witsel svojim drugim golom u 66. minuti meča.

Bryan Ruiz Gonzalez je smanjio rezultat na 1:3 u 85. minuti.

Benfica je prošla dalje ukupnim rezultatom 5:3.

Plzen - Kopenhagen 2:1 (ukupni rezultat 5:2)

Češki prvak uspio je zadržati kapitalnu prednost iz prvog meča protiv Kopenhagena kada su na gostovanju slavili sa 3:2. Plzen je još jednom pokazao da je s pravom ponio titulu prvaka Češke ispred Sparte iz Praga, ekipe koja je izbacila FK Sarajevo iz kvalifikacija za Evropsku ligu.

Gosti iz Danske u prednost su došli u 32. minuti meča preko Bolanosa. Asistenciju je upisao Cesar Santin.

Domaći igrači ništa nisu željeli prepustiti slučaju. U 68. minuti Bakos je postigao izjednačujući gol, a pobjedu im je donio Michal Duris golom u 90. minuti utakmice. Liga prvaka ove godine igrat će se na stadionu Synot Tip Arena, a Plzen će biti više nego neugodan protivnik svim ekipa sa kojima bude dijelio grupu.

Sturm - BATE Borisov 0:2 (ukupni rezultat 1:3)

Austrijski sastav imao je vrlo povoljan rezultat iz prvog susreta protiv BATE Borisova, ali im to ipak nije bilo dovoljno za plasman u grupnu fazu najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja.

BATE je slavio sa 0:2, golovima Aleksandra Volodka iz 36. i Marka Simića iz 69. minute susreta.

Udinese - Arsenal 1:2 (ukupni rezultat 1:3)

Najzanimljivija utakmica 4. pretkola odigrana je u Udineseu gdje je domaći sastav dočekao ranjeni Arsenal. Da Englezima neće biti nimalo lako pokazao je prvi susret u kojem su na jedvite jade upisali minimalnu pobjedu.

"Topnicima" je još teže bilo nakon 39. minute kada je Antonio Di Natale postigao gol na asistenciju Pinzija. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Arsenal do izjednačenja dolazi preko kapitena Robina van Persija. Asistirao mu je Gervinho.

Gol za pobjedu i prolaz dalje Arsenala postigao je Theo Walcott nakon brze akcije. Engleski reprezentativac je bio siguran i rutinski poslao loptu u mrežu.

Svoju najveću priliku Udinese je propustio sa bijele tačke. Di Natale je šutirao, a Szczesny mu je odbranio udarac.