U Rečanu odigrana finalna fudbalska utakmica tradicionalnog turnira u malom fudbalu “Turnir mira i prijateljstva - Rečane 2011“. Turnir koji je trajao 24 dana i gdje je bilo dosta atraktivnih fudbalskih prestava, pratio je veliki broj gledaoca.

Ove godine je učestvovalo 28 ekipa koje su bile podjeljene u sedam grupa. Pobjednici kao i drugoplasirani po grupama su prošli dalje gdje su, nakon dana pauze, nastavili takmičenje eliminacionim sistemom.

Turnir je privukao veliki broj mještana Župe i okoline te naših građana koji žive u dijaspori, kao i građana Prizrena i drugih gradova Kosova koji su mogli tokom dvadesetak dana trajanja turnira uživati u majstorijama onih igrača kojima je mali fudbal takoreći u prstu.

U srijedu je u borbi za treće mjesto na turniru ekipa sela Donje Ljubinje savladala ekipu Mušnikova rezultatom 2:1 te osvojila treće mjesto na turniru.

Obje ekipe su pružile dobar i atraktivan fudbal koji je oduševio oko hiljadu gledalaca na centralnoj tribini koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Kao zahvalnicu za učešće na ovom turniru nagradu je od organizatora dobio Alsen Rama, veoma popularan i perspektivan aktivni  fudbaler koji već godinama profesionalno bavi fudbalom u Sloveniji a svakog ljeta je u svom rodnom kraju.

Admir Rustemović, iz organizacionog odbora turnira kaže da je tradicionalni “Turnir mira i prijateljstva“ u Rečanu ove godine odigran po 42. put što ga čini jedinstvenim ne samo na Kosovu nego i na Balkanu.

“Ove  godine je na turniru bilo 28 ekipa. Istakao bih da je ovogodišnji turnir potukao sve rekorde što po broju posjetilaca što po broju veoma kvalitetnih ekipa. Bilo je i profesionalnih igrača iz mnogih fudbalskih klubova što je i doprinjelo da finalnu utakmicu prati preko 2.000 ljubitelja malog fudbala. Žao mi je nekih odličnih ekipa koje su ispale u ranoj fazi takmuičenja, poput ekipe “Palma“ iz Gornjeg Ljubinja koji su prošle godine bili treći. Bilo je finog druženja tokom ovih dvadesetak dana turnira, nije bilo incidenata i nadam se da su i naši Bošnjaci koji žive u inostranstvu zadovoljni našim gostoprimstvom te kvalitetom prikazanog fudbala na turniru. Mi smo u organizacionom odboru pored nagrada za prve tri plasirane ekipe na turniru podjelili i puno ostalih nagrada poput nagrada za najmlađeg i najperspektivnijeg igrača te nagrade za najboljeg strijelca, golmana, fer-plej ekipu... Kada rezimiramo utiske sa turnira mi smo svi prezadovoljni ovogodišnjim turnirom, odličnim igrama pojedinih ekipa te fer-plejom. Nije bilo incidenata te kako sam istakao turnir je obilježilo i vrhunsko suđenje i odlična posjeta. Nadamo se da ćemo i dogodine biti na istom nivou, rekao je za naš portal Admir Rustemović.

U finalu je ekipa ubjedljivo pobjedila ekipu “Maad-Miri“ sa 6:1. Inače obje ekipe su iz Prizrena a u njihovim redovima igraju tri-četiri profesionalna fudbalera koji nastupaju za super-ligaša Raiffaisen super-lige Kosova, prizrensku FK “Liriju“.

Ekipa “Gashi-Arminium“, pobjednici turnira 

"Maad-Miri", drigoplasirana ekipa

 
Pored velikog broja ljubitelja malog fudbala koji su pratili finalnu utakmicu na turniru svojim  dolaskom ovaj sportski događaj su uveličali i zastupnik ispred bošnjačke zajednice u Parlamentu Kosova Rasim Demiri, Almir Saiti direktor direktorijata za sport i kulturu opštine Prizren te mnoge političke i kulturne javne ličnosti Župe, Podgore i Prizrena.

Turnir u brojkama:
Prijavljeno: 28 ekipa;
Uplata: 60 eura po ekipi;
Trajanje turnira: 24 dana;
Prosjek gledalaca: dnevno oko 1000;
Finalni meč: oko 2000 gledalaca,

Sudije:
Huduti Rasim, Ljimani Azar, Meho Kaplani;

Nagrade:
Tri prvoplasirane ekipe - sportska oprema plus pehar u trajno vlasništvo;


Najmlađi igrač na turniru - Amer Karče (Grnčare);


Najbolji strijelac turnira - Rafet Mullallari (Gashi-arminijum),


Najbolji igrač turnira - Ramadan Kryeziu (Maad-Miri),


Najbolji golman na turniru - Bujar Thaçi (Gashi-arminijum);


Najbolji domaći igrač - Sanel Kurešepi (Rečane);

Najbolji profi - igrač  na turniru - Alsen Rama (Mušnikovo);

Fair-play: “Palma“- Gornje Ljubinje.

Za treće mjesto, srijeda 3. avgust:
Donje Ljubinje - Mušnikovo 2:1;

Finale, petak 5. avgust:
Gashi-Arminium – Maad-Miri 6:1;

Spuštena je zavjesa na još jedan turnir u malom fudbalu u Župi kraj Prizrena koji je, po ko zna koji put,  doprinjeo da se izgrade sportski mostovi prijateljstva jer je mnogim ekipama  koje su učestvovale na turniru glavni moto  bio - važno je učestvovati. Ili kako je istakao jedan od starijih ljubitelja fudbala, porijeklom iz Župe, a koji dugo godina živi i radi  u Švicarskoj - dok moja ekipa ne bude osvajač turnira ja sam svake godine tu. Vrlo optimistično no eto nama ostaje da dogodine navijamo za njih...

Pripremio: Vinetu Ganić