Urugvajski napadač Diego Forlan treća je generacija porodice s osvojenim naslovom južnoameričkoga nogometnog prvaka, Copa Americom.

"Ovo mi zaista mnogo znači jer Copu su osvojili moj djed i moj otac. Uspio sam sada i ja. Tri generacije naše porodice imaju ovaj trofej. Ime Forlan ostat će zauvijek zapisano u historiji", kazao je 32-godišnji napadač Atletico Madrida nakon što je u finalu protiv Paragvaja na buenosaireškom Monumentalu zabio dva gola u 3-0 pobjedi.

Pablo Forlan, njegov otac, igrao je tokom karijere za brazilski Sao Paulo (1970. - 1975.), te za reprezentaciju Urugvaja nastupao na Svjetskim prvenstvima 1966. i 1974. godine. Njegov djed po majčinoj strani Juan Carlos Corazo bio je legenda argentinskog Independientea.

Službeno najbolji nogometaš Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi prošle godine, na kojem su Urugvajci došli do polufinala, time je svojoj bogatoj karijeri u nacionalnom timu donio novi veliki trofej.

Urugvaj je postao južnoamerički prvak prvi put nakon 1995. godine i 15. put ukupno u historiji najstarijeg takmičenja nacionalnih timova na svijetu. Sada su Urugvajci bolji od susjeda Argentinaca, koji su ostali na 14 naslova.

Ovo je također bio peti osvojeni naslov Urugvajaca na argentinskom terenu. "Gauči" su kao domaćini slavili samo tri puta.