'U mom djetinjstvu stalno je bio prisutan strah. Kada sam krenuo u prvi razred, na nastavu sam išao samo tri mjeseca. Majka Belma uvijek se bojala puštati me van. A onda sam na početku karijere doživio niz poniženja na Grbavici', kaže najbogatiji fudbaler u historiji država s područja bivše SFRJ - Edin Džeko.


Rođen je u olimpijskom Sarajevu 17. marta 1986., od šeste do desete godine živio je u skloništu pod granatama, sa 19 godina otpisan je u Željezničaru, sa 23 osvojio je Bundesligu, a danas, u 24. godini, najbogatiji je fudbaler u historiji država s područja bivše SFRJ.



Edina Džeku vlasnici Manchester Cityja platili su kao dijamant, kako mu tepaju u BiH - 32 miliona eura Wolfsburgu, tri miliona njemu na ruke za dolazak, plus devet miliona godišnja plata do 2015.

"Od sada će riječ kloc (klutz, kolac za ubijanje vampira) u engleskom jeziku imati novo značenje", kaže engleski novinar koji je Ostrvu ispričao Džekinu sarajevsku priču.

Taj kloc s Grbavice, kako su Džeku zvali u Sarajevu, postao je najskuplji fudbaler BiH, a oni koji su ga s tribina ismijavali dok je još bio dječak u razvoju, sada se grizu za jezik. Slijedi mu novo dokazivanje, među zvijezdama u Man. Cityju.



"Kažu da je Premiership izmišljen za mene. Većina momčadi u završnicu ulazi preko krila, što meni odgovara budući da sam jak u skoku", priča 24-godišnji Bosanac, kojeg je trener Cityja Roberto Mancini preoteo brojnim europskim velikanima.

City s Džekom želi englesku titulu, a kasnije i osvajanje Lige prvaka, ali nije uvijek sve bilo tako bajno u njegovom životu. Dapače, bio je ponižavan u svom rodnom gradu, a fudbal je učio po sarajevskim parkovima i na terenu prekrivenom rupama od gelera i kamenjem.

"U mom djetinjstvu stalno je bio prisutan strah. Kada sam krenuo u prvi razred, na nastavu sam išao samo tri mjeseca. Majka Belma uvijek se bojala puštati me van", prisjeća se tih dana.

Životni put od sarajevskog pakla, preko Željezničara, Teplica, Wolfsburga do bogatstva u Engleskoj, dostojan je filmskog platna. I kasnije, u mladom pogonu Želje, nije odskakao, ali je mukotrpno radio da bi ispravio mane.

"Amar Osim, sin slavnog Ivice, prvi me poveo na pripreme s prvom momčadi Želje. Istina je da sam na početku karijere doživio niz poniženja na Grbavici", kaže i objašnjava kako su mu navijači dali nadimak 'kloc', pogrdni sarajevski naziv za nespretnog smotanka, za nekoga ko nema pojma.

"Na terenu u igri nisam čuo kad bi me tako zvali, ali su mi prijatelji govorili što mi dobacuju. Ali, to više govori o onima koji su mi prišili taj nadimak".

Ostalo je historija.