Igramo li zaista utakmicu na domaćem terenu?, pitaju se Nijemci uoči kvalifikacione utakmice "Elfa" u Berlinu protiv Turske.

Naime, turski fudbalski savez dobiće 15.000 ulaznica (naprema 25.000 koje pripadaju domaćinu), dok će 30.000 karata ići u slobodnu prodaju, ali pitanje je ko će ih više kupiti - Nijemci ili Turci?!

Njemački fudbalski savez podijeliće bijele majice svojim fanovima sa nadom da će to ipak biti "Heimspiel" (utakmica na domaćem terenu), ali moguće je da "premoć" njemačkih navijača bude tek 60:40, navodi glavni tajnik DFB Wolfgang Niersbach (59).

"Mi naravno ne znamo ko će kupiti ulaznice u slobodnoj prodaji, ali se nadamo odnosu navijača 60:40 u našu korist", kaže Niersbach.

Slično su nijemci mislili još 1999. godine, kada su takođe igrali kvalifikacije za Evropsko prvenstvo protiv Turske, tada u Münchenu, gdje su sa velikom mukom izvukli 0:0, a turski navijači bili su u velikoj premoći na tribinama.

Menadžer "Elfa" Oliver Bierhoff smatra da tu nema nikakvih problema za njegovu ekipu.

"Na domaćem smo terenu, poznajemo dobro taj stadion, a na njemu smo uostalom dobili dosta važnih utakmica", kaže Bierhoff.

Kapetan tima Philipp Lahm takođe misli kako će atmosfera biti vrhunska i kako se svi igrači raduju upravo jednoj takvoj utakmici, gdje u goste dolazi jači protivnik.

Na pitanje zašto je biran Berlin za ovaj susret, budući da u gradu stanuje oko 100.000 Turaka, glavni sekretar DFB-a Niersbach kaže kako je Olimpijski stadion najsigurnija fudbalska arena, a sigurnosni aspekt dodatno će biti pojačan na način da se poveća broj zaštitara i da svi natpisi budu (pored njemačkog) i na turskom jeziku.

"Upravo na Olimpijskom stadionu želimo jedno veliko njemačko-tursko slavlje fudbala", kaže Niersbach.

Utakmici će prisustvovati i njemački predsjednik Christian Wulff, kancelarka Angela Merkel i predsjednik turske vlade Tayyip Erdogan, piše Bild.de.