Carles Puyol je odveo svoju Španiju u samu završnicu svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, pogodivši u 73. minuti za veliku pobjedu protiv Njemačke u "finalu prije finala" koje je igrano na stadionu "Durban", u istoimenom gradu.

Finalisti posljednjeg Evropskog prvenstva, igranog u Austriji, koje je također dobila Španija, odigrali su dobru utakmicu, u kojoj je "furija" ipak imala više šansi i bila konkretnija.

Prvo poluvrijeme nije donijelo previše prilika. Bolje su utakmicu otvorili Španci pa su se Villa i Puyol u 6. i 14. minuti našli u povoljnoj situaciji da zatresu mrežu. No, to se nije dogodilo, baš kao što nisu u tome uspjeli ni Nijemci koji su u prvih 45 minuta uputili tek jedan udarac u okvir gola.

Nastavak je donio nešto otvoreniju utakmicu i opet su bolji bili Španci, koji su svoj pritisak kapitalizirali u 73. minuti, kad je Puyol sjajno skočio i pogodio glavom s 10 metara nakon što je iz kornera ubacio Xavi, koji je proglašen igračem utakmice.

Španci su do kraja, prvenstveno Pedro, mogli postići još koji gol i time riješiti sve dileme, no i ovako su napravili veliki rezultat, plasman u finale Svjetskog prvenstva gdje ih čeka Holandija koja na turniru ne zna ni za šta osim za pobjede.

Zanimljivo je da su Španci prošli i osminu i četvrtinu finala, kao i ovo polufinale, pobjedama po 1:0. Iz daljeg takmičenja prethodno su izbacili Portugal i Paragvaj.