Na Green Point Stadionu u Cape Townu danas će nogometne reprezentacije Holandije i Urugvaja odigrati prvu polufinalnu utakmicu 19. svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

To će biti duel dvostrukog svjetskog prvaka - Urugvaja i Holandije, selekcije koja je dva puta poražena u finalima Mundijala.

Holandija u ususret ulazi kao veliki favorit, nakon što je prethodno u četvrtfinalu eliminisala jednog od glavnih favorita, ekipu Brazila.

Selektor Holandije Bert van Marwijk upozorio je svoje igrače da ne potcjenjuju Urugvaj.

"Urugvaj je jaka ekipa, bore se do kraja, a mi moramo da sačuvamo maksimalnu koncentraciju", rekao je Van Marwijk.

Selektor Holandije u polufinalu će moći da računa na oporavljene igrače - štopera Jorisa Matijsena i napadača Robina van Persija.

"U dosadašnjem toku turnira ostvarili smo svih pet pobjeda, a posljednji trijumf protiv Brazila baš nam je podigao samopouzdanje. Sada smo među četiri najbolje reprezentacije, a želimo da igramo u finalu", poručio je kapiten Holandije Giovanni Bronckhorst van Bronkhorst.

Reprezentacije Holandije nije poražena u posljednje 24 utakmice, a u polufinale Mundijala plasirala se prvi put nakon 12 godina.

Dio holandskih medija i navijača i dalje kritikuje Van Marwijka jer, prema njihovom mišljenju, ekipa više ne igra atraktivno, što je bila odlika ranijih generacija.

"Zašto svi uvijek zahtjevaju od trenera da pravi neke promjene? Više hrabrosti vam je potrebno da se držite svog plana", zaključio je Van Marwijk.

Selektor Urugvaja Oscar Tabarez u polufinalu neće moći da računa na napadača Luisa Suareza, koji je suspendovan zbog crvenog kartona u četvrtfinalnoj utakmici protiv Gane.

"Očekujem veoma tešku utakmicu protiv Holandije. Još nisu izgubili na ovom Mundijalu, imaju odlične nogometaše i raznovrsnost u igri. Oni su favoriti, biće nam teško da ih iznenadimo, ali ne i nemoguće", rekao je Tabarez.

Kapiten Urugvaja Diego Lugano, međutim, nije se složio sa ocjenom da su Holanđani favoriti.

"Pretpostavljam da su mediji odlučili da im daju ulogu favorita. Ipak, to ne može da se kaže kada igrate u polufinalu Svjetskog prvenstva. Holandija i Urugvaj njeguju dva različita stila igre, ali vidjećemo šta će biti kada utakmica počne", kazao je Lugano.

Urugvajci će protiv Holandije braniti i čast Južne Amerike, pošto su jedina preostala ekipa sa tog kontinenta na Mundijalu.

Polufinalna utakmica Holandija - Urugvaj počinje u 20.30 sati.

Drugo polufinale u srijedu će u Drubanu odigrati Njemačka i Španija (20.30 sati).