Nakon današnjih utakmica između Njemačke i Argentine, koja se igra u Cape Townu u 16 sati, i meča Španije i Paragvaj u 20.30 sati u Johannesburgu na stadionu "Ellis Park" bit će poznati i preostali učesnici polufinala Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Argentina i Njemačka spremne su za veliki okršaj i pokušaj prolaska u polufinale Svjetskog prvenstva. Ove dvije reprezentacije sa pet zajedničkih naslova spadaju u red najuspješnih reprezentacija na svijetu.

Argentina je u odličnoj formi sa četirima, gotovo rutinskim pobjedama. Osporavani selektor Argentine, Diego Maradona, uspio je pronaći najboljih 11.

Njemačka je uprkos porazu od Srbije uspjela izboriti prolaz u osminu finala, gdje je "razmontrirala" Englesku i izborila prolaz u osam najboljih već 15. put zaredom.

Dvije velike reprezentacije igrale su pet međusobnih utakmica na mundijalima. Njemačka je slavila tri puta, Argentina pamti pobjedu iz meksičkog finala 1986. godine, dok je utakmica u Engleskoj 1966. godine završila podjelom bodova.

U drugom susretu u Johannesburgu prolaz dalje će pokušati izboriti Paragvaj i Španija.

Dok su Paragvajci prolaskom u četvrtfinale postigli historijski uspjeh, Španija važi za jednog od favorita prvenstva, iako se nakon utakmice sa Švicarskom u prvom kolu grupne faze nije tako činilo.

Iako Paragvaj ima svoje adute, Španija raspolaže daleko širim arsenalom, a predvodit će ih fantastični David Villa, novi napadač „Barcelone“.