Amerikanac John Isner (19. igrač svijeta) i Francuz Nicolas Mahut (148. igrač svijeta) ušli su u historijske knjige svjetskog tenisa kao teniseri koji su odigrali najduži meč ikad zabilježen u Open-eri.

Započeli su svoj meč 1. kola Wimbledona u utorak i prekinuli ga na početku petog seta zbog mraka.

A taj peti set nije dovršen ni u srijedu, te je prekinut zbog mraka kod nevjerovatnog rezultata 59-59 u petom, odlučujućem setu u kojem, naravno, nema tie-breaka.

U trenutku prekida meča (kod rezultata 6-4, 3-6, 6-7(7), 7-6(3), 59-59) igrači su na terenu broj 18 proveli deset sati, od čega samo sedam sati i šest minuta otpada na peti set.

To je najduži meč ikad odigran u historiji tenisa, a prethodno je rekord držao meč između Francuza Fabricea Santoroa i Arnauda Clemonta u Roland Garrosu 2004. godine koji je trajao šest sati i 33 minute. Tako je samo peti set između Isnera i Mahuta dulji od prethodno rekordno dugog meča između dvojice Francuza.

Osim dužine meča, Isner i Mahut su oborili i brojne druge rekorde, kao što je broj naduže odigranih gemova u petom setu (zasad njih 118), te broj postignitih asova.

U trenutku prekida meča Isner je opalio nevjerovatnih 98 asova, a Mahut četiri manje, čime su obojica oborili prethodni rekord u vlasništvu hrvatskog tenisera Ive Karlovića (78 asova u dvoboju Davis Cupa 2009. protiv Češke).