Mislili smo da će Srbija uletjeti u drugi krug takmičenja na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, ali je nepojmljivo koliko je taj tim u stanju da svakog iznervira očitom klasom u igri i nemoći da od nje napravi bilo šta - piše britanski "Times".

Činjenica je da Srbi nisu bili u stanju da bilo šta privedu kraju. Što zbog propusta kršnog i nepokretnog napadača Nikole Žigića, dijelom zato što je Krasić, izvodeći ludorije, zaobišao golmana i promašio, a dijelom što je australijski čuvar mreže dobro blokirao udarac Branislava Ivanovića, navodi "Times".

List ocjenjuje da Australija nikako nije trebalo da pobijedi u ovoj utakmici, jer niti su po klasi ravni svom evropskom rivalu, niti su imali ni pola šanski koliko ih je Srbija stvorila. Ali su, nekako, protivno svim očekivanjima i stanju na terenu, uspjeli da u toku pet minuta postignu dva gola, uliju nešto energije u sopstvenu odbranu i uguše Srbiju.

"Times" zamjera Žigiću da je učinio više propusta i da nije bio dovoljno pokretan.

"Daily Telegraph" se pita zašto Srbija, u prvim utakmicama, nije igrala sa takvom odlučnošću kakvu je ispoljila protiv Australije?

"Ovog puta nije bilo ni traga od onemoćalog kretanja po terenu, viđenog u meču protiv Gane, niti straha zbog kojeg su bili prikovani u sopstvenom šesnaestercu dobrim dijelom utakmice protiv desetočlane Njemačke? Jer, gledajući kako Srbija, u prvom poluvremenu, razdire marljive ali ipak po umijeću ograničene Australijance, izgledi da Engleska u narednoj rundi zaigra protiv Njemačke ili Gane i nisu bili tako loša opcija", navodi list.

"Guardian" smatra da je sudija u samom finišu bio naklonjen Australijancima; Kejhil je u sopstvenom šesnaestercu skočio da odigra glavom i lopta ga je pogodila u ruku. Srbija je trebalo da izvede penal, možda postigne gol i kvalifikuje se među 16 reprezentacija koje ostaju u Južnoj Africi. Sudija Jorge Larrionda je međutim, piše "Guardian", bio australijski prijatelj.