Francuska je proglašena domaćinom Evropskog prvenstva 2016. godine, a tu informaciju objavio je u petak predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Zemlja kojoj je odobreno ugošćavanje najuspješnijih reprezentacija starog kontinenta borila se za to pravo sa Turskom i Italijom, javlja BBC Sport.

Podsjetimo, Francuska je bila zemlja-domaćin Svjetskog prvenstva 1998. godine, kada je ta reprezentacija osvojila titulu prvaka.

U odnosu na Tursku, u izboru domaćina Eura 2016. imala je samo jedan glas više, dok je Italija eliminisana već u prvom krugu glasanja.

Euro 2016. ugostit će 24 zemlje, koje će u toku jednog mjeseca odigrati 51 utakmicu.

"Ovo je za nas divan dan", rekao je predsjednik Francuskog fudbalskog saveza Jean-Pierre Escalettes. "Momenat je to jakih emocija kad znamo da će Francuska 2016. ugostiti evropske fudbalere i ispuniti sva obećanja. Nama jako znači to što imamo povjerenje UEFA-e i nećemo ga iznevjeriti."

Escalettes je dodao i to da razumije frustracije Italijana i Turaka, a posebno ovih posljednjih, s obzirom da je presudio samo jedan glas.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i bivši reprezentativac Zinedine Zidane podržali su svoju zemlju na predstavljanju u Ženevi.

Francuskoj će za izgradnju i renoviranje stadiona trebati 1,7 milijardi eura. Ponuda Francuskog fudbalskog saveza (FFF) uključivala je takmičenje na 12 stadiona u 11 gradova (Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Nancy, Nica, Marseille, Pariz , Saint-Etienne, Strasbourg i Toulouse). Bit će to prva zemlja koja će Evropsko fudbalsko prvenstvo organizovati triput.