U subotnjem finalnom dvoboju Lige prvaka u Madridu, na Realovom stadionu Santiago Bernabeu snage će odmjeriti nogometaši minhenskog Bayerna i milanskog Intera.

Santiago BernabeuObje ekipe u toj utakmici lovit će trostruku krunu ove sezone, jer su ranije osvojili nacionalna prvenstva i Kup.

U drugoj polovini ove decenije nijedna talijanska ekipa ne može parirati Interu kada je tamošnja Serija A u pitanju, a tako je bilo i ove sezone, koja je oplemenjena i osvojenim Talijanskim kupom.

Ipak, konačna nagrada za Josea Mourinha, koji je Porto 2004. odveo do kraja u LP-u, i njegovu ekipu trebala bi stići u subotu u nastavku pobjedničkog niza koji su osjetili timovi londonskog Chelseaja, moskovskog CSKA, kao i Barcelone.

"Ovo je najteže nogometno takmičenje. Svi žele konačnu pobjedu, no ne mogu se svi naći u borbi za trofej kojeg ja želim osvojiti za ovaj klub. Nadam se da ću pomoći Interu dosanjati san", najavio je Mourinho posljednju "tačku" takmičenja, a možda i svoju posljednju utakmicu na klupi Intera.

Naime, sve su glasnija šaputanja da sljedeće sezone preuzima tim madridskog Reala, što je i sam donekle potvrdio izjavom da su Inter i Real jedine opcije o kojima razmišlja.

Bayern nije imao, ukupno gledajući, silovit start u Ligu prvaka. Ekipi je bilo potrebno neko vrijeme da se privikne na trenera Louisa van Gaala, a potom i usvoji njegove ideje i krene u uspon. Kontroverzan Kloseov gol u osmini finala protiv Fiorentine ispostavio se ključnim za proboj među posljednjih osam. Robbenova i Olićeva nadahnutost u susretima protiv Manchester Uniteda rezultirali su polufinalom protiv Lyona kojeg je u potpunosti obilježio hrvatski nogometni reprezentativac gurnuvši hat-trickom na Gerlandu svoju ekipu do najvažnije utakmice sezone.

"Razlika između mene i Mourinha je u tome da on svoje ekipe trenira da pobjeđuju. Ja ih treniram da pobjeđuju igrajući lijep nogomet. Mislim da je moja zadaća time nešto teža", "bocnuo" je Van Gaal Mourinha, kojeg je "podučavao" u vrijeme kada je bio Barcelonin trener.

Njemački dnevnik Bild donosi finansijsku usporedbu obaju giganta prema procjenama vrijednosti udarnih postava na relevantnom portalu Transfermarkt.de.

Tako je puno vrjednija prva postava tima Josea Mourinha koji se procjenjuje na 258 miliona eura, dok su Van Gaalova jedanaestorica (bez suspendovanog Francka Riberyja, op.a.) “teška” 150,5 miliona eura.

Vrijednost finalista Lige prvaka (u milionima eura):

Bayern München: Jörg Butt (3.5) - Philipp Lahm (28), Daniel Buyten (8), Martin Demichelis (10), Holger Badstuber (8) - Mark van Bommel (6,5), Bastian Schweinsteiger (24), Arjen Robben (38), Hamit Altintop (6,5) - Thomas Müller (10), Ivica Olić (12)

Inter Milan: Julio Cesar (25) – Javier Zanetti (7,5), Walter Samuel (15), Lucio (16.5), Maicon (30), Dejan Stanković (16), Esteban Cambiasso (29), Goran Pandev (16), Wesley Sneijder (35) – Samuel Eto'o (40), Diego Milito (28)

Zanimljivosti

• Bayern će u subotu jurišati na peti naslov najbolje evropske ekipe, te se tako pokušati izjednačiti s Liverpoolom na trećem mjestu po uspješnosti. Vodeći Real ima devet, a slijedi ga Milan sa sedam naslova. Inter je naslove osvajao 1964. i 1965. godine.

• Obojica trenera imaju iskustvo osvajanja Lige prvaka. Van Gaal je to učinio s Ajaxom, Mourinho vodeći Porto. Tko pobjednički izađe iz subotnjeg sučeljavanja pridružit će se Ernstu Happelu (Feyenoord, HSV) i Ottmaru Hitzfeldu (dortmundska Borussia, Bayern), jedinim trenerima s naslovima u elitnom evropskom klupskom takmičenju koji su slavili vodeći različite ekipe do konačnog trijumfa.

• Bayern je odigrao ukupno 28 utakmica protiv talijanskih timova. Upisali su devet pobjeda, uz sedam remija i 12 poraza. Jednak broj puta Inter se sučelio njemačkim sastavima. Slavio je trinaest pobjeda, osam puta remizirao i upisao sedam poraza.

• Bavarcima će ovo biti ukupno deseta utakmica na Santiago Bernabeuu. Uz dvije pobjede i remi imaju šest poraza. Inter će na stadionu Real Madrida tražiti drugu pobjedu. U šest odigranih utakmica ondje su upisali pet poraza.

• Ovogodišnje finale Lige prvaka prvo je ikada koje se igra u subotu.

Vjerovatni sastavi

Bayern (4-4-2): Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Schweinsteiger, Van Bommel, Altintop - Müller, Olić

Inter (4-3-3): Cesar - Maicon, Samuel, Lucio, Zanetti - Stanković, Sneijder, Cambiasso - Eto’o, Milito, Pandev

Izostanci

Bayern: Minhenska ekipa nema problema s povredama, ali ima s zabranom igranja svoje francuske zvijezde. Zbog opasnog starta na Lyonovom Lisandru Lopezu, Franck Ribery dobio je tri utakmice zabrane igranja. Jedna je odrađena, druga će biti u finalu Lige prvaka.

Inter: Iako je Wesley Sneijder napustio igru protiv Siene (posljednje kolo Serije A) njegov se nastup očekuje, dok je Ivan Cordoba pod znakom pitanja. Thiago Motta nema pravo nastupa zbog crvenog kartona i isključenja protiv Barcelone.

Forma

Bayern (4 pobjede, remi)
Pobjeda 4-0 (neutralni) Werder (DFB Kup, 15. maja)
Pobjeda 3-1 (u gostima) Hertha (Bundesliga, 8. maja)
Pobjeda 3-1 (kući) Bochum (Bundesliga, 1. maja)
Pobjeda 3-0 (u gostima) Lyon (Liga prvaka, 27. aprila)
Remi 1-1 (u gostima) Borussia (M) (Bundesliga, 24. aprila)

Inter (4 pobjede, poraz)
Pobjeda 1-0 (u gostima) Siena (Serie A, 16. maja)
Pobjeda 4-3 (kući) Chievo (Serie A, 9. maja)
Pobjeda 1-0 (neutralni) Roma (Kup, 5. maja)
Pobjeda 2-0 (u gostima) Lazio (Serie A, 2. maja)
Poraz 2-0 (u gostima) Barcelona (Liga prvaka, 28. aprila)