Više od 40.000 ljudi do ponoći je slavilo 20. Barcelonin naslov fudbalskog prvaka Španije na ulicama grada uzorno se ponašajući. U jutarnjim satima eskalirali su neredi.

Neki su navijači, očito agresivnijeg obrasca ponašanja, na Rambli počeli paliti transparente koje su imali sa sobom, kao i lomiti javnu imovinu na ulicama, te izazvali pravi mali rat s policijom, čije su pripadnike počeli gađati kamenjem i bocama, praktično svim što im je došlo u ruke.

Policija je odgovorila represijom: 104 osobe su uhapšene, a 119 zatražilo je ljekarsku pomoć. Srećom, niko nije ozbiljnije povrijeđen. Protiv većine pritvorenih policija će podići kaznene prijave za narušavanje reda i mira i/ili napada na policijske službenike.

Zanimljivo je da je 200-tinjak navijača Barcelone naslov slavilo na središnjem madridskom trgu, Plazi de Cibeles. Okupili su se kod fontane, mjesta na kojem se za proslave Realovih naslova okupljaju navijači Madriđana.

Očitu provokaciju Barcelonini su privrženici podupirali verbalnim ispadima poput "Madridski šu..., pozdravite šampione!" i "Alcorcon, Alcorcon" (trećeligaška ekipa koja je Real ove sezone izbacila iz kupa), no policija je jakim obručem osiguravala njihovu sigurnost pazivši da im ne padne ni dlaka s glave.

Izazvali su bijes jedino nekoliko vozača, koji bi im kroz automobilsko staklo dobacili poneku pogrdnu riječ.