Atletico Madrid golovima Diega Forlana slavio je protiv Fulhama nakon produžetaka u finalu odigranom na Nordbank Areni u Hamburgu i tako ušao u historiju kao prvi osvajač Evropske lige, takmičenja koje je ove sezone naslijedilo čuveni Kup UEFA.

Nakon što je regularni dio utakmice završio neriješenim rezultatom 1:1, činilo se da će utakmica biti riješena izvođenjem jedanaesteraca, ali je Diego Forlan postigao gol u 116. minuti susreta za ogromno slavlje igrača i navijača madridskog tima.

Publika na stadionu, ali i pored malih ekrana imala je priliku gledati utakmicu puno tempa i trke, uz produžetke i veliku dramu u samom finišu susreta.

Utakmica je počela otvoreno sa obje strane, a prvu veliku priliku imao je Atletico preko, kasnije će se ispostaviti heroja, Diega Forlana koji je u 12. minuti susreta pogodio stativu.

Nekoliko minuta kasnije, Reyes je odlično šutirao iz slobodnog udarca, ali je golman engleskog tima uspio ukrotiti loptu.

U 32. minuti Forlan je doveo Atletico u vodstvo nakon što se dobro snašao u 16-ercu. Reyes je odlično probio po desnoj strani, nanizao nekoliko igrača, ubacio u kazneni prostor gdje je loptu loše zahvatio Aguero, ali je Forlan bio na pravom mjestu i pospremio je u mrežu.

Samo pet minuta kasnije Davies je utakmicu vratio u egal. Iskoristio je dobar centaršut Gere, loptu je uhvatio na poluvolej i posprenio je iza leđa golmana Schwarzera.

U drugom poluvremenu bolji tim bio je Fulham, koji je imao nekoliko dobrih prilika. Prije svega treba izdvojiti ubačaj Zoltana Gere koji je uhvatio Dempsey, ali je sjajnom paradom loptu skinuo Gea.

Samo tri minuta kasnije, strijelac prvog gola Davies dobro je šutirao, ali je Gea opet bio na visini zadatka. Posljednju priliku imao je Damien Duff koji je u 70. minuti dobro šutirao.

U produžecima nije bilo prilika sve do pet minuta prije kraja. Najprije je Aguero u 115. minuti propustio veliku priliku, da bi minut kasnije asistirao za Forlana, koji je pogodio za prvu titulu osvajača Evropske lige.

Početni sastavi:

Atletico (4-4-2): De Gea - Ujfaluši, Perea, Dominguez, Lopez - Reyes, Garcia, Assuncao, Simao - Agüero, Forlan

Fulham (4-4-2): Schwarzer - Pantsil, Hangeland, Hughes, Konchesky - Duff, Etuhu, Murphy, Davies - Gera, Zamora